Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Kilchoman 13 Year Old 2007 Private Cask for Max & Julia

Tasting Notes Posted on 03/03/2021 16:51

Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 13 Year Old 2007/2020 Fresh Bourbon Barrel 69/2007 for Max & Julia, 215 bts
Kleur: goud
ABV: 55.5%

Zonnepitolie

Er zijn maar een handjevol private casks bij Kilchoman gebotteld die de mooie leeftijd van 13 jaar al hebben bereikt. Dit bourbon barrel werd gebotteld voor Max & Julia. Die namen zeggen u weinig, mij iets meer. Ik kocht meteen vier flessen. Da’s durven, hé. Nou, ja en nee. Ik ken de eigenaar van het vat en die kent wel één en ander van whisky (een gracieus understatement, als zeg ik het zelf), dus ik was er erg gerust in. En wat blijkt? Hij is niet goed. Hij is zelfs niet geweldig. Hij is outstanding!

Lekker heldere neus op vettige turf, brak water, motorolie en kappertjes. Lekker maritiem. Daaronder nog wat ruwe gerst met een hint van plasticine, opgeleukt met een klein beetje vanille, zonnepitolie en hooi. Op en top Islay met een vette Kilchoman knipoog.

O.M.G.! Hij komt stevig binnen, maar brandt niet. De sterkte is nagenoeg perfect. Helder, clean op zoete mout met flink wat zwarte peper en houtkruiden. Je roeft zelfs de gekarameliseerde binnenkant van het vat, die hem meteen ook een heerlijk zoetje geeft. Mooie rookontwikkeling die je mond helemaal warm maakt. Zalig.

De afdronk is lekker lang, licht drogend en doet me wederom aan die zonnepitolie denken.

Het is nog maar de tweede Kilchoman (op zo’n 50) die in mijn 90+ lijstje komt te staan. Max & Julia gaan dit hopelijk op termijn even erg appreciëren als ondergetekende. Een future classic! Kudos!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Kilchoman 8 Year Old 2012 The Kilchoman Club 9th Edition

Tasting Notes Posted on 03/03/2021 06:50

Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 8 Year Old 2012/2020, The Kilchoman Club 9th Edition, Unpeated Oloroso Sherry, 1311 bts
Kleur: brons
ABV: 56.2%

Ongeturfd?

Ook de jonge distilleerderij op Islay heeft zijn eigen schare van volgelingen die zich in de Kilchoman Club verenigd hebben. En daar horen natuurlijk ook leuke bottelingen bij. Dit is overigens al de 9e editie, een vatting van 4 olorosovaten (548, 549, 550 en 551) die samen zo’n 1300 flessen opleverden. Dankzij mijn whiskygabber en Kilchoman adept Pascal kon ik hem proeven. Oh, ja… dit zou gestookt zijn van ongeturfde gerst!

Mooi zoetje op de neus dat de maritieme toetsen ondersteunt. Ik kijk nog eens goed, want vind het straf dat dit ongeturfd zou zijn. Dan moeten de leidingen wel ongekuist geweest zijn, want ik krijg toch mooie peaty toetsen, hoor. Dennenpitten, chocolade, walnoten en honing met rozijntjes en een hint van limoen. Ik vind dit alleraardigst.

Lekker olieachtig op de tong en prima sterkte. Flink waar earthy notes, als u mij begrijpt. En lekker kruidig op de koop toe. Hooi, rozijnen, abrikozen, gestoofde peer aan de open haard. Wederom een toets van turf. Ik krijg een mooie rookontwikkeling en kan me niet van de indruk ontdoen dat het meer is dan woodsmoke. Het werkt goed, hoor. Dit is lekker. Een zilte toets komt plots groots opzetten, waardoor het maritieme karakter van deze Ileach nog eens in de verf wordt gezet.

Heerlijk lange, pikante, droge afdronk.

Goed spul, hé. Dankjewel voor het sample, Pascal.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).