Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 8 Year Old 2012/2020, The Kilchoman Club 9th Edition, Unpeated Oloroso Sherry, 1311 bts
Kleur: brons
ABV: 56.2%

Ongeturfd?

Ook de jonge distilleerderij op Islay heeft zijn eigen schare van volgelingen die zich in de Kilchoman Club verenigd hebben. En daar horen natuurlijk ook leuke bottelingen bij. Dit is overigens al de 9e editie, een vatting van 4 olorosovaten (548, 549, 550 en 551) die samen zo’n 1300 flessen opleverden. Dankzij mijn whiskygabber en Kilchoman adept Pascal kon ik hem proeven. Oh, ja… dit zou gestookt zijn van ongeturfde gerst!

Mooi zoetje op de neus dat de maritieme toetsen ondersteunt. Ik kijk nog eens goed, want vind het straf dat dit ongeturfd zou zijn. Dan moeten de leidingen wel ongekuist geweest zijn, want ik krijg toch mooie peaty toetsen, hoor. Dennenpitten, chocolade, walnoten en honing met rozijntjes en een hint van limoen. Ik vind dit alleraardigst.

Lekker olieachtig op de tong en prima sterkte. Flink waar earthy notes, als u mij begrijpt. En lekker kruidig op de koop toe. Hooi, rozijnen, abrikozen, gestoofde peer aan de open haard. Wederom een toets van turf. Ik krijg een mooie rookontwikkeling en kan me niet van de indruk ontdoen dat het meer is dan woodsmoke. Het werkt goed, hoor. Dit is lekker. Een zilte toets komt plots groots opzetten, waardoor het maritieme karakter van deze Ileach nog eens in de verf wordt gezet.

Heerlijk lange, pikante, droge afdronk.

Goed spul, hé. Dankjewel voor het sample, Pascal.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).