Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: High Parkland 14 Year Old 2006/2020 Dramfool, bourbon hogshead, 316 bts
Kleur: goud
ABV: 63.6%

Orkney Snoepje

High Parkland? Hahahaha, dat is wellicht de gekste verwijzing die ik ooit al zag naar Highland Park. Dramfool – what’s in a name? – laat er ook geen twijfel over bestaan door op het label ook een Vikinghelm en bijl af te beelden, hoewel ze het wel een Island Malt noemen. Da’s een pak minder subtiel dan gewoon ‘secret Orkney malt’, maar voor de rest gaat het om vooral om de inhoud van de fles. Die zit alvast op een duivels hoog ABV, dus ik hou water bij de hand.

De neus is een echt snoepje van Orkney. Een karrenvracht aan karamel – maak dat een zak vol Werther’s Echte van – met een herbaal, mineraal groen kantje aan, alsof ik mijn snoepje op een met mos begroeide rots liet vallen. Wat verderop laat een herder net zijn schapen uit de stal en de zon schijnt volop! Een mooi beeld en ik ben blij dat deze neus het voor mijn geestesoog toverde. Heerlijk.

Op smaak moet al het heerlijk zoete onmiddellijk plaats maken voor wat maritieme toetsen. Er lijkt wel een slok brak water in mijn glas gedropt en dan besprenkeld met wat witte peper. Zoethout verschijnt eveneens. Ondanks het hoge ABV voel ik helemaal niet de neiging hier water aan toe te voegen. De alcohol is perfect geïntegreerd. Dit is een geweldig stevige, zoete, zilte, groene Highland Park en ik vind hem erg goed. Eerlijk en puur, als u begrijpt wat ik bedoel.

De afdronk is lang, gepeperd, zilt en licht drogend en tovert een glimlach van voldoening op mijn tronie.

Je moet al een damn fool zijn (zie je wat ik daar deed) om deze niet in huis te halen. Het wordt je winterdram, geloof me. Leg hem onder je kerstboom. Dankjewel, Dominic, voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).