Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 13 Year Old 2004, OB 2018 for Vinothek Massen Luxemburg, Refill Butt #5875, 619 bts
Kleur: brons
ABV: 65.4%

Worcestershire Saus

Highland Park brengt met angstaanjagende regelmaat een single cask uit voor deze of gene luchthaven, stad, club of zelfs privé-persoon. Vandaag zet ik een een refill butt uit 2004 aan de lippen, gebotteld voor de bekende Venothek Massen uit Luxemburg. Het ABV is te gek voor woorden. En het kleurtje kan ook tellen.

De neus begint een beetje vuil, eerlijk gezegd. Een oud tapijt waar een flesje Worcestershire saus op werd uitgegoten… dan wat Maggimix kippenbouillon met flink wat selderijzout, walnoten en natte aarde. Flink umami. Het kost me best wat moeite om hier een zoetje in te ontdekken, maar met wat geduld krijg ik toch iets van hazelnoten, praline en honing. Water toevoegen maakt hem donkerder, maar geeft hem ook een toets van rubber. Gummi laarzen na een wandeling in het bos. Tja.

OMG, dit is een trap tegen je tanden! Erg alcoholisch en pikant op kruidnagel, oxo en walnoten. De zoetigheid komt iets sneller door in de vorm van gekonfijte frambozen en geroosterde noten. Chili pepers maken hem een tikkeltje te heet, dus ga ik hier wat water bij doen. Verdund wordt hij romig, toegankelijker en zoeter. Hij krijgt wel iets van roet en jute zak, maar het staat me meer aan dan zonder water. Chocolade komt opzetten na enkele ogenblikken.

De finish is lang, donkerzoet om te beginnen, maar al snel gaat het opnieuw de umami en zelfs herbale kant op. Groene tuinkruiden en een bittertje op het sterfbed. Met wat water is de afdronk zo mogelijks nog langer, pikant en warmer, maar wel zoeter wat ik een voordeel vind.

Wat een beest! Maar water toevoegen is echt wel nodig om hier van te kunnen genieten. Op welk ABV ging dit beestje op vat, vraag ik me af.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).