Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Highland Park 13 Year Old 2004 Single Cask for Vinothek Massen Luxemburg

Tasting Notes Posted on 28/02/2021 16:47

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 13 Year Old 2004, OB 2018 for Vinothek Massen Luxemburg, Refill Butt #5875, 619 bts
Kleur: brons
ABV: 65.4%

Worcestershire Saus

Highland Park brengt met angstaanjagende regelmaat een single cask uit voor deze of gene luchthaven, stad, club of zelfs privé-persoon. Vandaag zet ik een een refill butt uit 2004 aan de lippen, gebotteld voor de bekende Venothek Massen uit Luxemburg. Het ABV is te gek voor woorden. En het kleurtje kan ook tellen.

De neus begint een beetje vuil, eerlijk gezegd. Een oud tapijt waar een flesje Worcestershire saus op werd uitgegoten… dan wat Maggimix kippenbouillon met flink wat selderijzout, walnoten en natte aarde. Flink umami. Het kost me best wat moeite om hier een zoetje in te ontdekken, maar met wat geduld krijg ik toch iets van hazelnoten, praline en honing. Water toevoegen maakt hem donkerder, maar geeft hem ook een toets van rubber. Gummi laarzen na een wandeling in het bos. Tja.

OMG, dit is een trap tegen je tanden! Erg alcoholisch en pikant op kruidnagel, oxo en walnoten. De zoetigheid komt iets sneller door in de vorm van gekonfijte frambozen en geroosterde noten. Chili pepers maken hem een tikkeltje te heet, dus ga ik hier wat water bij doen. Verdund wordt hij romig, toegankelijker en zoeter. Hij krijgt wel iets van roet en jute zak, maar het staat me meer aan dan zonder water. Chocolade komt opzetten na enkele ogenblikken.

De finish is lang, donkerzoet om te beginnen, maar al snel gaat het opnieuw de umami en zelfs herbale kant op. Groene tuinkruiden en een bittertje op het sterfbed. Met wat water is de afdronk zo mogelijks nog langer, pikant en warmer, maar wel zoeter wat ik een voordeel vind.

Wat een beest! Maar water toevoegen is echt wel nodig om hier van te kunnen genieten. Op welk ABV ging dit beestje op vat, vraag ik me af.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Highland Park 21 Year Old 1994 Douglas Laing XOP

Tasting Notes Posted on 28/02/2021 06:46

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 21 Year Old 1994/2015, Douglas Laing XOP – Xtra Old Particular, Refill Hogshead #DL10897, 228 bts
Kleur: goud
ABV: 52.6%

Spirit Driven

XOP staat voor Xtra Old Particular, een reeks single cask bottelingen van Douglas Laing met whisky op respectabele leeftijd, steeds single cask en steeds in zijn natuurlijke vorm en op vatsterkte. Vandaag een sample dat ik kreeg van mijn Brugse makker Carl van een 21-jarige Highland Park uit een refill hogshead. Vandaag nergens meer te vinden en laatst nog op een veiling verkocht gezien aan niet minder dan zo’n 400 EUR. Da’s effe slikken…

Baby-adem, zoete mout, banaan op de barbecue (aanrader!), abrikozen en kruisbessen, een karrenvracht aan vanille en slechts een toefje rook en een heerlijke zeebries. Ja, deze HP vertoont een zoet maar erg maritiem karakter en is op de neus alvast een schot in de roos.

Hola! Deze is wat old school, hoor. Heerlijke zoete toetsen van honing, vanille en geel fruit (de banaan tekent ook op smaak present) maar nu met een heerlijke rookontwikkeling, zoete turf en een paar druppels brak water. Prima balans en perfect drinkbaar zonder water. Lekker gekruid op witte peper, gember, zoethout en kaneel. Flink elegant, ook. Doet ouder aan dan zijn 21 jaar.

De afdronk is lekker lang en een tikkeltje peaty. Hij blijft lekker zoet (moutsuiker) en zacht gekruid, waarbij de eik het laatste woord heeft. Het fluistert: ‘tannine en kardemom’.

Indrukwekkend goeie, spirit-driven Highland Park. Bedankt, Carl!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).