Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 21 Year Old 1994/2015, Douglas Laing XOP – Xtra Old Particular, Refill Hogshead #DL10897, 228 bts
Kleur: goud
ABV: 52.6%

Spirit Driven

XOP staat voor Xtra Old Particular, een reeks single cask bottelingen van Douglas Laing met whisky op respectabele leeftijd, steeds single cask en steeds in zijn natuurlijke vorm en op vatsterkte. Vandaag een sample dat ik kreeg van mijn Brugse makker Carl van een 21-jarige Highland Park uit een refill hogshead. Vandaag nergens meer te vinden en laatst nog op een veiling verkocht gezien aan niet minder dan zo’n 400 EUR. Da’s effe slikken…

Baby-adem, zoete mout, banaan op de barbecue (aanrader!), abrikozen en kruisbessen, een karrenvracht aan vanille en slechts een toefje rook en een heerlijke zeebries. Ja, deze HP vertoont een zoet maar erg maritiem karakter en is op de neus alvast een schot in de roos.

Hola! Deze is wat old school, hoor. Heerlijke zoete toetsen van honing, vanille en geel fruit (de banaan tekent ook op smaak present) maar nu met een heerlijke rookontwikkeling, zoete turf en een paar druppels brak water. Prima balans en perfect drinkbaar zonder water. Lekker gekruid op witte peper, gember, zoethout en kaneel. Flink elegant, ook. Doet ouder aan dan zijn 21 jaar.

De afdronk is lekker lang en een tikkeltje peaty. Hij blijft lekker zoet (moutsuiker) en zacht gekruid, waarbij de eik het laatste woord heeft. Het fluistert: ‘tannine en kardemom’.

Indrukwekkend goeie, spirit-driven Highland Park. Bedankt, Carl!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).