Distilleerderij: Glenburgie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenburgie 17 Year Old 2003/2020 Art Malts, Private Bourbon Cask, 25 bts
Kleur: brons
ABV: 62.0%

Boswandeling

Herinnert u zich de Longmorn 2012 van Art Malts nog? Die was erg gelimiteerd met slechts 25 flesjes. Maar deze Glenburgie 2003 moet niet onderdoen. Ook slechts 25 flesjes sterk en op vatsterkte gebotteld – maar liefst 62% – na 17 jaar rijping op een bourbonvat. Jongens, toch… Ik kon via eigenaar Steven een sample te pakken krijgen van deze gebronzeerde krachtpatser. Voor alle zekerheid hou ik toch wat water bij de hand.

Erg krachtige en mooie neus op bosvruchtenthee, Engelse drop, munt, dennenappels, gebarsten boomstam, citroensnoepjes, anijs en kruidnagel. Turks Fruit! Doet me heel erg aan de herfst denken. Een wandeling in het bos. Ik deed er een flinke scheut water bij: dat maakt hem minder zoet, maar brengt de aardse tonen en de anijs meer naar voren.

Stevige body. Bijna vettig. Onmiddellijk pikant op chilipepers en kruidnagel, hint van kaneel. Dan komen er donkerzoete toetsen tevoorschijn van bosbessen, gestoofde aardbeien, crème brûlée, hard candy, gekonfijte appelsienschillen, orangettes en rozijnen. Hier is echt één en ander aan de gang. Erg actief vaatje, als u het mij vraagt. Verdund wordt hij – in tegenstelling tot de neus – nog zoeter en snoeperiger en is het een regelrecht dessertje.

De lange, kruidige afdronk doet me een heerlijk warm gevoel krijgen. Snoeperig zoet met een gepeperd randje. De dennenappels en munt keren weer. Zelfs verdund is de afdronk lekker lang en kruidig – zij het minder pikant.

Zalige Glenburgie die erg zal smaken na zo’n boswandeling. Warm je meteen van op. Met of zonder water? Het werkt allebei erg goed en ik beken: voor mij mag er gerust wat water bij. Top malt!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).