Distilleerderij: Longmorn
Regio: Speyside
Fles: Longmorn 8 Year Old 2012/2020 Art Malts, Private bourbon cask, 25 bts
Kleur: goud
ABV: 64.8%

Funky

Een goeie vriend van me lanceerde niet zo gek lang geleden een privé-botteling, die slechts 25 flessen sterk is. Dat noem ik nog eens gelimiteerd. Je kan je dan ook wel voorstellen dat ik erg blij was hier een fles van te pakken te krijgen. En hoewel 110 EUR niet weinig is – zeker niet als je de leeftijd van de malt indachtig houdt – is hij het toch dubbel en dwars waard. Het is een erg jonge Longmorn – amper 8 jaar oud – die op vatsterkte gebotteld werd. 64.8%, u leest het goed!

De neus is mierzoet en ietwat snoeperig met een flinke toets van Mentos muntjes, rode-vetersnoep en Haribo beertjes. Hij heeft ook iets delicaats als een Ierse single malt, wat dan weer gevolgd wordt door iets van espresso. Maar het is nog niet gedaan, hoor. Nu krijg ik plots wat mais op de kolf en houtlijm, gevolgd door marsepein. Wat een schizofrene neus is me dat! Maar wel lekker. En plezant. Ik heb er zo’n kwartiertje plezier mee gehad.

Komt stevig binnen, natuurlijk. Marsepein en noten, beetje (veel) funky. Lait Russe met flink wat kandijsuiker, sultanas en gebakken appels. Melkchocolade. Appelsienlikeur. Amandelschaafsel. Doet wat aan rum denken. Kruidnagel, kaneel, zoethout, gekonfijte gember. Tintelend en dartel.

Middellange finish op appelsien- en abrikozenconfituur. Maar dat funky element waar ik niet meteen de vinger op kan leggen, tekent wederom present. Erg leuk.

Gaat erg goed als digestief bij de koffie, me dunkt. Vloeibaar dessertje.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).