Distilleerderij: Glencadam
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glencadam 9 Year Old 2011/2020, Signatory Un-Chillfiltered Collection, 1st Fill Bourbon Barrel #800113, 340 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Bescheiden

Je moet best wel wat moeite doen om de Glencadam Distillery te vinden. Deze in 1825 opgerichte distilleerderij bevind zich in Brechin, zo halverwege tussen Dundee en Aberdeen. Ik kreeg van Benny een sample van een recente botteling van Signatory. Hij werd speciaal voor Vinothek Massen en Billy’s Whisky Barrel gebotteld. Erg bleek, hoor. Ik ben benieuwd.

Zomers en fruitig op de neus op perzik, banaan, appelsien en paardenbloemen. Bijzonder toegankelijk, hoor. Ondanks het feit dat hij er niet uitspringt en eerder erg gewoontjes aandoet, is dit een lekkere neus. Erg bescheiden.

Ook op smaak is hij lekker zomers. Appels, peren, perzik, appelsien, banaan en een hint van ananas. Het geheel krijgt nu wel een dosis witte peper mee om hem wat oomph te geven. Hij is zelfs een tikkeltje waxy – onverwacht, maar erg aangenaam.

De middellange afdronk ligt in het verlengde van de smaak: helder en fris.

Prima aperitiefje. Het was nog maar de 13e ontmoeting met deze Highlander voor mij. Ocharme 55 EUR bij Billy. Da’s wel heel vriendelijk geprijsd.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).