Distilleerderij: Glenglassaugh
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenglassaugh 40 Year Old 1972/2013, Carn Mor Celebration of the Cask, Sherry Butt #R13/08/01, 200 bts
Kleur: oud goud
ABV: 43.1%

Tijdbom

Celebration of the Cask is een reeks van Morrison & Mackay waaronder ze uitzonderlijk goeie malts op hoge(re) leeftijd bottelen. Dit is een Glenglassaugh die gestookt werd toen ondergetekende amper twee jaar oud was. Liquid history, dus. Altijd een beetje magisch, toch?

De neus begint in aller eerlijkheid een beetje… euh… vreemd. Een mix van gekookte groenten, de schil van aardappelen, verwelkte bloemen en tropisch fruit. In dit geval papaya, ananas en nectarines. Iets van vermolmd hout, honing en muesli. Maar… dit is een heuse tijdbom. Want na enkele minuten ademen in het glas opent hij mooi op niets dan tropische vruchten en steenfruit. Een weergaloze evolutie. Na vier à vijf minuten is het een absoluut heerlijke fruitbom geworden.

De body is teleurstellend licht en iets te bitter… bij de eerste slok. Maar deze malt doet het opnieuw… Vanaf de tweede slok offreert deze tijdbom een mooie mix van enerzijds tropisch fruit, kruidige eik en wat minerale toetsen. De balans die hier wordt bereikt is geniaal.

De afdronk, dames en heren, daar moet u wel even voor gaan zitten. Overrijpe blauwe druiven, pit incluis, waarbij het tropische fruit langzaam plaats maakt voor de krachtige kruiden van het hout. Licht drogend op het sterfbed. De afdronk is lekker lang, de glimlach op mijn tronie zal nog veel langer blijven hangen.

Hij vraagt tijd, maar is het dubbel en dwars waard. Wat een evolutie, wat een smaaksensatie. Helaas ook: wat een prijskaartje (zo’n 600 EUR). Bedankt voor het sample, Manny. Wat een topper!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).