Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenglassaugh 40 Year Old 1972 Carn Mor Celebration of the Cask

Tasting Notes Posted on ma, februari 15, 2021 16:09:16

Distilleerderij: Glenglassaugh
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenglassaugh 40 Year Old 1972/2013, Carn Mor Celebration of the Cask, Sherry Butt #R13/08/01, 200 bts
Kleur: oud goud
ABV: 43.1%

Tijdbom

Celebration of the Cask is een reeks van Morrison & Mackay waaronder ze uitzonderlijk goeie malts op hoge(re) leeftijd bottelen. Dit is een Glenglassaugh die gestookt werd toen ondergetekende amper twee jaar oud was. Liquid history, dus. Altijd een beetje magisch, toch?

De neus begint in aller eerlijkheid een beetje… euh… vreemd. Een mix van gekookte groenten, de schil van aardappelen, verwelkte bloemen en tropisch fruit. In dit geval papaya, ananas en nectarines. Iets van vermolmd hout, honing en muesli. Maar… dit is een heuse tijdbom. Want na enkele minuten ademen in het glas opent hij mooi op niets dan tropische vruchten en steenfruit. Een weergaloze evolutie. Na vier à vijf minuten is het een absoluut heerlijke fruitbom geworden.

De body is teleurstellend licht en iets te bitter… bij de eerste slok. Maar deze malt doet het opnieuw… Vanaf de tweede slok offreert deze tijdbom een mooie mix van enerzijds tropisch fruit, kruidige eik en wat minerale toetsen. De balans die hier wordt bereikt is geniaal.

De afdronk, dames en heren, daar moet u wel even voor gaan zitten. Overrijpe blauwe druiven, pit incluis, waarbij het tropische fruit langzaam plaats maakt voor de krachtige kruiden van het hout. Licht drogend op het sterfbed. De afdronk is lekker lang, de glimlach op mijn tronie zal nog veel langer blijven hangen.

Hij vraagt tijd, maar is het dubbel en dwars waard. Wat een evolutie, wat een smaaksensatie. Helaas ook: wat een prijskaartje (zo’n 600 EUR). Bedankt voor het sample, Manny. Wat een topper!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Glenlossie 12 Year Old 2007 Carn Mor Strictly Limited

Tasting Notes Posted on ma, februari 15, 2021 06:08:18

Distilleerderij: Glenlossie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlossie 12 Year Old 2007/2020, Carn Mor Strictly Limited, Morrison & MacKay, 2 sherry hogsheads, 718 bts
Kleur: brons
ABV: 47.5%

Lycheewijn

Nu weet ik wel zeker dat het niet om vatsterkte gaat. Net als de Mortlach 2017 die ik enkele dagen geleden proefde, is ook deze Glenlossie uit 2007 in de Carn Mor Strictly Limited reeds een vatting van 2 sherryvaten en wederom is hij gebotteld op 47.5%. het kleurtje spreekt me alleszins erg aan.

Dit is een waar snoepje op de neus. Een warm stoofpotje van allerhande bessen, rood fruit en rabarber. Daarnaast een handjevol noten, inclusief geroosterde hazelnoten. Zacht gekruid op gekonfijte gember en helemaal op de achtergrond een verloren gelopen mandarijn. Maar het moet gezegd: het vat domineert en van het karakter van de distilleerderij vind ik op de neus niks terug.

De body is erg licht, maar de smaak is wederom erg fruitig en zoet. Maak daar maar zoetzuur van op opgelegde rozijnen, pompelmoes, stekelbes en wederom een karrenvracht aan bessen,  zowel blauwe als rode. Er verschijnt ook een ietwat groene toets. Tuinkruiden? Midpalate krijg ik een zilt randje, terwijl er ook iets chemisch verschijnt – maar dat verdwijnt al even snel, gelukkig. Prima sterkte overigens.

De finish is middellang, zoet op lycheewijn – verrassend, maar erg aangenaam. Een licht bitter einde.

Dit was nog maar mijn 15e Glenlossie, maar wel die met de meeste sherryinvloed. Vloeibaar dessert voor de zoetekauwen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).