Distilleerderij: Glenlossie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlossie 12 Year Old 2007/2020, Carn Mor Strictly Limited, Morrison & MacKay, 2 sherry hogsheads, 718 bts
Kleur: brons
ABV: 47.5%

Lycheewijn

Nu weet ik wel zeker dat het niet om vatsterkte gaat. Net als de Mortlach 2017 die ik enkele dagen geleden proefde, is ook deze Glenlossie uit 2007 in de Carn Mor Strictly Limited reeds een vatting van 2 sherryvaten en wederom is hij gebotteld op 47.5%. het kleurtje spreekt me alleszins erg aan.

Dit is een waar snoepje op de neus. Een warm stoofpotje van allerhande bessen, rood fruit en rabarber. Daarnaast een handjevol noten, inclusief geroosterde hazelnoten. Zacht gekruid op gekonfijte gember en helemaal op de achtergrond een verloren gelopen mandarijn. Maar het moet gezegd: het vat domineert en van het karakter van de distilleerderij vind ik op de neus niks terug.

De body is erg licht, maar de smaak is wederom erg fruitig en zoet. Maak daar maar zoetzuur van op opgelegde rozijnen, pompelmoes, stekelbes en wederom een karrenvracht aan bessen,  zowel blauwe als rode. Er verschijnt ook een ietwat groene toets. Tuinkruiden? Midpalate krijg ik een zilt randje, terwijl er ook iets chemisch verschijnt – maar dat verdwijnt al even snel, gelukkig. Prima sterkte overigens.

De finish is middellang, zoet op lycheewijn – verrassend, maar erg aangenaam. Een licht bitter einde.

Dit was nog maar mijn 15e Glenlossie, maar wel die met de meeste sherryinvloed. Vloeibaar dessert voor de zoetekauwen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).