Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 34 Year Old 1976/2010, Berry Bros & Rudd, Cask #18081
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Palindroom

Vreemd genoeg kon ik over deze Glenlivet niet zo heel veel informatie vinden… hij staat zelfs niet op Whiskybase. Eén van de bronnen waar ik er wél iets over terugvond was… mijn eigen blog! Blijkbaar had ik deze al eens geproefd op het tweede whiskydiner van Anverness in 2011. Kijk eens aan, dat waren nog eens tijden. Samen op restaurant, kent u dat nog? Toen geen notes geschreven, wel genoten. Maar nu wil ik er toch iets over kwijt.

De neus heeft alvast iets vreemds wat me aan anijs of Engelse drop doet denken. Redelijk snoeperig. Ook wat groene tuinkruiden, waardoor hij eerder herbaal dan zoet overkomt. Maar het sherryvat blijft onmiskenbaar, hoor. Rozijnen en marsepein. Tip: laat hem vijf minuten ademen. Dan krijg je ook rijpe bessen en groene appeltjes en wordt hij plots erg goed.

Lekker olieachtig en onmiddellijk zoet en kruidig. Denk rozijnen, sherry, noten besprenkeld met zwarte peper en kruidnagel. De tannine laat zich niet onbetuigd. Een zilt randje komt tevoorschijn alvorens hij plots licht drogend wordt.

De finish is echter aan de korte kant, maar toch bevredigend.

Een mooie Glenlivet als je hem tijd gunt. En waar komt die titel vandaan, vraagt u zich af. Ik kon niks beters verzinnen, maar het vatnummer – 18081 – dekt die lading.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).