Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Glenlivet 34 Year Old 1976 Berry’s Own Selection

Tasting Notes Posted on 12/02/2021 16:03

Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 34 Year Old 1976/2010, Berry Bros & Rudd, Cask #18081
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Palindroom

Vreemd genoeg kon ik over deze Glenlivet niet zo heel veel informatie vinden… hij staat zelfs niet op Whiskybase. Eén van de bronnen waar ik er wél iets over terugvond was… mijn eigen blog! Blijkbaar had ik deze al eens geproefd op het tweede whiskydiner van Anverness in 2011. Kijk eens aan, dat waren nog eens tijden. Samen op restaurant, kent u dat nog? Toen geen notes geschreven, wel genoten. Maar nu wil ik er toch iets over kwijt.

De neus heeft alvast iets vreemds wat me aan anijs of Engelse drop doet denken. Redelijk snoeperig. Ook wat groene tuinkruiden, waardoor hij eerder herbaal dan zoet overkomt. Maar het sherryvat blijft onmiskenbaar, hoor. Rozijnen en marsepein. Tip: laat hem vijf minuten ademen. Dan krijg je ook rijpe bessen en groene appeltjes en wordt hij plots erg goed.

Lekker olieachtig en onmiddellijk zoet en kruidig. Denk rozijnen, sherry, noten besprenkeld met zwarte peper en kruidnagel. De tannine laat zich niet onbetuigd. Een zilt randje komt tevoorschijn alvorens hij plots licht drogend wordt.

De finish is echter aan de korte kant, maar toch bevredigend.

Een mooie Glenlivet als je hem tijd gunt. En waar komt die titel vandaan, vraagt u zich af. Ik kon niks beters verzinnen, maar het vatnummer – 18081 – dekt die lading.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Glenlivet 12 Year Old 2007 The Nectar of the Daily Drams

Tasting Notes Posted on 12/02/2021 06:02

Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 12 Year Old 2007/2019, The Nectar of the Daily Drams, 1st Fill Sherry Hogshead #900184
Kleur: mahonie
ABV: 66.2%

Sminck

Van The Nectar weten we dat ze excellente vaten kiezen. Dit is een first fill sherry hogshead dat 12 jaar lang de spirit van The Glenlivet te gast had en blijkbaar erg verwende als je de kleur mag geloven. Maar op welk ABV ging deze spirit op het vat, vraag ik me af. Want na 12 jaar heeft hij een alcoholpercentage van maar liefst 66.2%. Er zijn trouwen heus wat – geweldige – zustervaatjes gebotteld door Signatory. Ik neem aan dat deze wederom erg, erg goed gaan zijn.

Donkerzoete neus met een hint van (goeie) rubber die eerder snel vervliegt. Naast de typische donkerzoete tonen als vijgen, dadels en pruimen, heeft deze op de neus een onmiskenbare toets van cosmetica. Doet me denken aan sminck, u weet wel, zo’n setje om de kids mee te versieren voor Halloween. Maar storen doet dit allerminst, integendeel.

Ik had verwacht naar adem te moeten happen bij dit alcoholpercentage, maar dat is niet het geval. Goeie integratie. Hij blijft natuurlijk wel een absolute krachtpatser, maar is drinkbaar zonder er water aan toe te voegen, mits je je speekselklieren hun werk laat doen. Donkerzoet op rood fruit (kersen!) en donker steenfruit als dadels en pruimen – uiteraard, zou ik bijna zeggen – met een mooie kruidigheid van nootmuskaat en kruidnagel. Doet me heel even aan high end bourbon denken met mais op de barbecue en wat groene kruiden. Een licht bittertje ontbreekt niet en zorgt voor een geweldige balans.

De afdronk is geweldig lang, kruidig en donkerzoet, maar laat je mond wel kurkdroog achter.

Geen enkele van die vaatjes stelt teleur en ook deze is zijn prijskaartje van om en bij de 120 EUR dubbel en dwars waard.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).