Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 12 Year Old 2007/2019, The Nectar of the Daily Drams, 1st Fill Sherry Hogshead #900184
Kleur: mahonie
ABV: 66.2%

Sminck

Van The Nectar weten we dat ze excellente vaten kiezen. Dit is een first fill sherry hogshead dat 12 jaar lang de spirit van The Glenlivet te gast had en blijkbaar erg verwende als je de kleur mag geloven. Maar op welk ABV ging deze spirit op het vat, vraag ik me af. Want na 12 jaar heeft hij een alcoholpercentage van maar liefst 66.2%. Er zijn trouwen heus wat – geweldige – zustervaatjes gebotteld door Signatory. Ik neem aan dat deze wederom erg, erg goed gaan zijn.

Donkerzoete neus met een hint van (goeie) rubber die eerder snel vervliegt. Naast de typische donkerzoete tonen als vijgen, dadels en pruimen, heeft deze op de neus een onmiskenbare toets van cosmetica. Doet me denken aan sminck, u weet wel, zo’n setje om de kids mee te versieren voor Halloween. Maar storen doet dit allerminst, integendeel.

Ik had verwacht naar adem te moeten happen bij dit alcoholpercentage, maar dat is niet het geval. Goeie integratie. Hij blijft natuurlijk wel een absolute krachtpatser, maar is drinkbaar zonder er water aan toe te voegen, mits je je speekselklieren hun werk laat doen. Donkerzoet op rood fruit (kersen!) en donker steenfruit als dadels en pruimen – uiteraard, zou ik bijna zeggen – met een mooie kruidigheid van nootmuskaat en kruidnagel. Doet me heel even aan high end bourbon denken met mais op de barbecue en wat groene kruiden. Een licht bittertje ontbreekt niet en zorgt voor een geweldige balans.

De afdronk is geweldig lang, kruidig en donkerzoet, maar laat je mond wel kurkdroog achter.

Geen enkele van die vaatjes stelt teleur en ook deze is zijn prijskaartje van om en bij de 120 EUR dubbel en dwars waard.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).