Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Aged Botanical Spirit – Vermouth, 200ml
Kleur: licht goud
ABV: 40%

Kippenkruiden

Naast het rijpen van haar spirit op een Mondino vat, experimenteerde Nc’nean ook met een vat vermout (of vermoet) – vermouth met h in het Engels. Voor wie niet bekend is met het goedje: het is een versterkte en gearomatiseerde wijn die niet alleen goedkoop is, maar bovendien erg veelzijdig in cocktails. Als ik Martini zeg, dan slaak u een zucht van herkenning. De Nc’nean Botanical Spirit mocht in dit geval 60 dagen op zo’n vaatje rijpen. Van de drie flesjes in de Aged Botanical set, bevat dit de donkerste spirit.

De spirit van Nc’nean is op de neus moeilijk herkenbaar. De invloed van de vermout is groot. Op zich geen probleem, want het ruikt lekker naar anijs, balsamico en… kippenkruiden. How weird, maar toch komt het water me in de mond.

Bitterzoet op smaak met een vreemde twist. Ik heb namelijk het idee hout te proeven. Alsof ik een plank lik. Echt. Maar het werkt. Vanaf de tweede slok wordt hij best herbaal. Allerhande tuinkruiden als gember, tijm, rozemarijn. Prettig gestoord.

Een kruidige, middellange finish.

Om hier een cocktail mee te maken, moet ik toch even nadenken. Een type Dry Martini of Negroni zou iets te makkelijk zijn, toch? Nah, je moet het ook weer niet te ver gaan zoeken…

Cocktail: Coke’Nean

Een paar blokjes ijs in een tumbler, een goeie scheut (lees: 6cl) Nc’nean Aged Botanical Spirit Vermouth eroverheen en dan combineren met een flesjes Coca Cola Signature Mixer Spicy, die naast limoen ook wat gember, jasmijn en rozemarijn bevat, maar vooral ook een beetje Jalapeno. Afwerken doe ik met wat partjes diepgevroren citroen en limoen.

Een bitterzoete, zacht kruidige, frisse cocktail is mijn deel. Coke’Nean klinkt wel, toch?

Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).