Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Hazelburn CV (Chairman’s Vatting)
Kleur: goud
ABV: 46%

Woensdag 13 oktober ging in Gent de Springbank tasting, georganiseerd door The Bonding Dram door. Gezond verstand en het opgedreven aantal alcohol-controles langs de weg, lieten mijn partner Ilse beslissen om die avond niet mee te proeven. Zij nam haar drams, in de vorm van 3cl samples, mee naar huis.
Dit gaf ons de perfecte gelegenheid om deze tasting zelf nog eens over te doen. We startten de avond met de Hazelburn CV.

Deze non-chillfiltered, niet gekleurd en unpeated vatting van 6-, 8- en 10-jarige Hazelburn heeft bij het inschenken een muffe en gesloten neus. Na het walsen van deze whisky in het glas komt een gamma aan geuren vrij. Wij ontwaren vanille, nic-nac koekjes, lichte rook, lauwe koffie en ook wat fruit en toetsen van marsepein en frangipane.

In de mond komt de amandel van de marsepein terug, samen met beukenootjes en een klein beetje (zoete) anijs.

De finish is kort en licht kruidig. Deze Hazelburn CV heeft een vette, romige afdronk met een hint van dennenappels.

Het voordeel van het opnieuw proeven via samples, is dat ik kan vergelijken met de notities die ik neerpende op de tasting. Het blijft toch verrassend dat – naast de punten die overeenkomen – er gezien de omstandigheden van de tasting, nieuwe geuren, smaken en kernmerken naar boven komen.

Score: 76

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert en Mark Dermul op 13-10-2010
(her)proefd door Niek Verniers en Ilse Everaert op 14-12-2010