Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Longrow 10 Years Old

Tasting Notes Posted on 17/12/2010 16:57

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: 10 Years Old
Kleur: goud
ABV: 46% Addicted to peat

We sluiten de avond af met de Longrow 10 Years Old. Longrow is de dubbel gedestilleerde en sterk geturfde whisky uit Springbank familie. Hier keken Ilse en ik zeer naar uit. Het is een publiek geheim dat we graag a peated dram aan de lippen zetten.

Wat meteen opvalt is dat deze Longrow veel alcohol in de neus heeft. Eens daar voorbij komen zware geuren van verf, rook, een haardvuur en houtskool naar voor; en dit alles omlijst in een fijne kader van heidebloesem. Fantastische nose!

De smaak is vol, romig, zoet en verraadt toffee en boter. Lekker! De medium lange finish is zacht en zoet.

Het valt niet te ontkennen: Deze dram is onze favoriet van de avond. De Longrow 10 Years Old verwarmt de innerlijke mens tijdens deze koude winteravonden. Het is een zeer gebalanceerde dram, die toch enkele karaktertrekken heeft geërfd van de buren op Islay.

Score: 83

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert en Mark Dermul op 13-10-2010
(her)proefd door Niek Verniers en Ilse Everaert op 14-12-2010



Springbank 18 Years Old

Tasting Notes Posted on 17/12/2010 16:37

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: 18 Years Old
Kleur: goud
ABV: 46%

Springbank Sr.

De (slechts) derde Springbank van deze avond in het teken van deze destilleerderij is de 18 Years Old. Op de tasting in oktober liet sales manager Jenny Karlsson zich ontvallen dat de oudste vaten in de warehouses 18 jaar oud zijn. Dus we proeven nu Springbank Senior.

Deze olieachtige dram, met een donkere goudachtige kleur, geurt bijzonder zoet. De aroma’s worden ingezet met vanille, krieken en overrijp fruit; over lichte rook, tot paté en rabarber.

De rijke, volle smaak doet aan een romige kaas denken. Butterscotch en marsepijn komen ook de kop op steken. De medium tot lange finish heeft opnieuw iets van zoete anijs.

De Springbank 18 Years Old is een lekkere dram, maar staat niet in mijn top-3 van de avond.

Score: 78

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert en Mark Dermul op 13-10-2010
(her)proefd door Niek Verniers en Ilse Everaert op 14-12-2010



Springbank Vintage 2000

Tasting Notes Posted on 17/12/2010 15:44

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank Vintage 2000 (Cask N° 267-4)
Kleur: amber
ABV: 47%

De beste bakker van Schotland

Van deze vatting, gedistilleerd in april 2000 en gerijpt op 50, 80 en 100 liter sherry vaten, zijn slechts 180 flessen gebotteld – exclusief voor The Nectar Belgium – in augustus 2010.

De primaire geuren bij het uitschenken van deze whisky ruiken niet al te fris: Tapijtreiniger, nat mos, rubber en Oxo-soep, maken (gelukkig) snel plaats voor appel en gerookte makreel.

De palate is minder complex dan de neus. Een volle smaak brengt vooral frangipane en crème brulée naar voor. De lange finish loopt over van gekonfijte sinaasappel. Het is een lawine van volle warme smaken uit de bakkerij.

De Springbank Vintage 200 is een heerlijke volle dram die menig whisky novice tot connaisseur zal verleiden.

Score: 80

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert en Mark Dermul op 13-10-2010
(her)proefd door Niek Verniers en Ilse Everaert op 14-12-2010



Kilkerran ‘Work In Progress II’

Tasting Notes Posted on 17/12/2010 15:02

Distilleerderij: Glengyle
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Work in Progress II
Kleur: sherry
ABV: 46%

De volgende dram, hoort niet volledig thuis in het rijtje. De Kilkerran Work in Progress II wordt niet in de Springbank distillery gestookt, maar in het naburige Glengyle. Deze distilleerderij wordt één maand per jaar gerund door de stillmen uit de Springbank distillery.
Zoals de naam verraadt, is deze whisky een experiment waarvan elk jaar een aantal flessen worden gebotteld onder de noemer ‘Work in Progress’ tot de grote release van de Kilkerran 12 Years Old.

Wat een vreemde nose: Wij ruiken verfverdunner en natte sigarettenpeuken. Achteraan in de neus ontwaren we ook wat wit fruit: conference peren.

De palate van deze whisky is dan weer goed gebalanceerd tussen zilt, zoet en kruidig. De overheersende smaken zijn: kruidig, hooi en kaneel; en de korte finish verbergt ietwat zoethout.

Samen met de Springbank CV, is deze Kilkerran WIP II het moeilijkst om te scoren. Je proeft dat deze whisky potentieel heeft. Misschien is deze WIP II toch nog iets te jong. Het is zeker geen onaangename dram, maar wij kijken reeds uit naar de WIP III en de Kilkerran 12 Year Old die waarschijnlijk in 2016 op de markt komt.

Score: 75

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert en Mark Dermul op 13-10-2010
(her)proefd door Niek Verniers en Ilse Everaert op 14-12-2010



Hazelburn 12 Years Old (2)

Tasting Notes Posted on 17/12/2010 14:12

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Hazelburn Aged 12 Years
Kleur: koper
ABV: 46%

Hazelburn legt de concurrentie het vuur aan de schenen

We springen terug naar het jongste merk uit deze distilleerderij van op het Schotse schiereiland Kintyre. De Hazelburn werd voor het eerst gedestilleerd in 1997. De 12 Years Old is – op dit ogenblik – dan ook de oudste Hazelburn expressie op de markt.

Hmm, wat een aroma’s bij het schenken van deze whisky! Romige zoete geuren vullen de kamer. Karamel, nougat, rood fruit, tabak en nog andere verslavende geuren verleiden onze zinnen.

De palate vult al onze verwachtingen in. In de mond is deze dram creamy, met de smaak van honing, caramel en sherry (begrijpelijk, want gerijpt op 2nd fill sherry casks).

De middellange, kruidige finish heeft weer die typische smaak voor Hazelburn van beukennootjes. Achteraan op de tong ontwagen wij ook wat selder (?).

Zowel op de tasing in oktober als deze avond komt deze Hazelburn 12 Years Old in mijn persoonlijke top-3 uit de Springbank distilleerderij en legt enkele zusterexpressies het vuur aan de schenen!

Score: 82

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert en Mark Dermul op 13-10-2010
(her)proefd door Niek Verniers en Ilse Everaert op 14-12-2010



Springbank CV

Tasting Notes Posted on 17/12/2010 13:10

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank CV (Chairman’s Vatting)
Kleur: goud
ABV: 46%

Bedankt voor uw cv, we bellen u nog wel …

De Springbank CV is opnieuw een vatting. Deze maal van 7-, 10- en 14-jarige Springbank die hebben gerijpt op bourbon-, sherry- en port-casks.

Deze dram heeft een neus die vluchtiger is dan zijn Hazelburn neefje. Wij ontwaren rook, vingerverf (een echt trauma uit mijn kleutertijd), amandel en de geur van Mandarine Napoléon.

Ondanks het vleugje turf tijdens de kilning van de gerst, heeft deze Springbank een zeer zachte, vlakke palate. De finish is medium lang en proeft naar zoethout.

De Springbank CV is niet mijn favoriete dram uit deze Campbeltown destilleerderij. Ik had van deze whisky een betere ‘curriculum vitae’ verwacht.

Score: 75

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert en Mark Dermul op 13-10-2010
(her)proefd door Niek Verniers en Ilse Everaert op 14-12-2010



Hazelburn CV

Tasting Notes Posted on 17/12/2010 12:43

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Hazelburn CV (Chairman’s Vatting)
Kleur: goud
ABV: 46%

Woensdag 13 oktober ging in Gent de Springbank tasting, georganiseerd door The Bonding Dram door. Gezond verstand en het opgedreven aantal alcohol-controles langs de weg, lieten mijn partner Ilse beslissen om die avond niet mee te proeven. Zij nam haar drams, in de vorm van 3cl samples, mee naar huis.
Dit gaf ons de perfecte gelegenheid om deze tasting zelf nog eens over te doen. We startten de avond met de Hazelburn CV.

Deze non-chillfiltered, niet gekleurd en unpeated vatting van 6-, 8- en 10-jarige Hazelburn heeft bij het inschenken een muffe en gesloten neus. Na het walsen van deze whisky in het glas komt een gamma aan geuren vrij. Wij ontwaren vanille, nic-nac koekjes, lichte rook, lauwe koffie en ook wat fruit en toetsen van marsepein en frangipane.

In de mond komt de amandel van de marsepein terug, samen met beukenootjes en een klein beetje (zoete) anijs.

De finish is kort en licht kruidig. Deze Hazelburn CV heeft een vette, romige afdronk met een hint van dennenappels.

Het voordeel van het opnieuw proeven via samples, is dat ik kan vergelijken met de notities die ik neerpende op de tasting. Het blijft toch verrassend dat – naast de punten die overeenkomen – er gezien de omstandigheden van de tasting, nieuwe geuren, smaken en kernmerken naar boven komen.

Score: 76

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert en Mark Dermul op 13-10-2010
(her)proefd door Niek Verniers en Ilse Everaert op 14-12-2010