Distilleerderij: Aberlour
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aberlour a’bunadh Batch 60, OB 2017
Kleur: brons
ABV: 60.3%

Fris & Zoet

Aberlour lanceerde niet zo gek lang geleden de a’bunadh Alba, gerijpt op bourbon casks, ter aanvulling (of is dat vervanging?) van de a’bunadh die exclusief op Spaanse sherryvaten rijpte. De laatste batch van de a’bunadh – batch 66 – verscheen in november 2019. Ik kon nog de hand leggen op een sample van batch 60 uit 2017, maar ik hou alvast water bij de hand.

Op de neus is deze een pak frisser en zoeter dan de vorige batch die ik proefde (batch 22 uit 2007) met flink wat rood fruit, maar ook pomme d’amour en gekonfijte appelsien. Een hint van chocolade en een flink herbale toets als van rottende plantenresten (geen off-note). Met water krijgt iets van vermolmd hout en verliest hij wat zoetigheid.

Lekker romig op de tong. Meteen flink wat karamel en rozijntjes, maar ook hoestsiroop en kalisse. Pas dan komen de fruitige toetsen door: sinaasschillen, gedoogde abrikozen, amandelen en pruimen. Pittig gekruid, hoor. Met water wordt hij scherper, meer uitgesproken.

De finish duurt lekker lang en gaat van citrusfruit naar noten en terug, om te eindigen in een toets van bittere, drogende eik.

Het is de 13e batch die ik proef. Hoewel ik niet bijgelovig ben, vind ik dit toch één van de mindere goden – maar nog steeds een dijk van een whisky, hoor!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).