Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Aberlour a’bunadh Batch 60

Tasting Notes Posted on 19/01/2021 16:29

Distilleerderij: Aberlour
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aberlour a’bunadh Batch 60, OB 2017
Kleur: brons
ABV: 60.3%

Fris & Zoet

Aberlour lanceerde niet zo gek lang geleden de a’bunadh Alba, gerijpt op bourbon casks, ter aanvulling (of is dat vervanging?) van de a’bunadh die exclusief op Spaanse sherryvaten rijpte. De laatste batch van de a’bunadh – batch 66 – verscheen in november 2019. Ik kon nog de hand leggen op een sample van batch 60 uit 2017, maar ik hou alvast water bij de hand.

Op de neus is deze een pak frisser en zoeter dan de vorige batch die ik proefde (batch 22 uit 2007) met flink wat rood fruit, maar ook pomme d’amour en gekonfijte appelsien. Een hint van chocolade en een flink herbale toets als van rottende plantenresten (geen off-note). Met water krijgt iets van vermolmd hout en verliest hij wat zoetigheid.

Lekker romig op de tong. Meteen flink wat karamel en rozijntjes, maar ook hoestsiroop en kalisse. Pas dan komen de fruitige toetsen door: sinaasschillen, gedoogde abrikozen, amandelen en pruimen. Pittig gekruid, hoor. Met water wordt hij scherper, meer uitgesproken.

De finish duurt lekker lang en gaat van citrusfruit naar noten en terug, om te eindigen in een toets van bittere, drogende eik.

Het is de 13e batch die ik proef. Hoewel ik niet bijgelovig ben, vind ik dit toch één van de mindere goden – maar nog steeds een dijk van een whisky, hoor!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Aberlour a’bunadh Batch 22

Tasting Notes Posted on 19/01/2021 06:27

Distilleerderij: Aberlour
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aberlour a’bunadh Batch 22, OB 2007
Kleur: brons
ABV: 59.3%

Tabaksbladeren

Aberlour brengt al meer dan 20 jaar deze a’bunadh op de markt. ‘Van de bron’ is de betekenis. Ik heb al een tiental batches geproefd en ze liggen erg dicht bij elkaar qua smaakprofiel. Logisch, natuurlijk. Vandaag proef ik een vroege batch, die al meer dan 13 jaar geleden op de markt verscheen, namelijk in 2007.

Diepe sherry met donker fruit en rood fruit. Maar de neus heeft ook een verrassend zilt randje, hoewel dat erg snel wegtrekt. Tabaksbladeren domineren, gevolgd door blauwe druiven en veenbessen. Dan nog een handjevol hazelnoten. Het toevoegen van een theelepeltje water maakt hem iets minder zoet, maar offreert wel wat anijs. Dit is wederom een zeer aantrekkelijke neus.

Stevige aanzet en meteen flink pikant op kruidnagel, nootmuskaat en chili pepers. Dan volgt een flink zoete, bijna snoeperige toets van rode veters en ahornsiroop. Met water wordt hij romig en zoeter, maar eerder de donkere kant op. Denk drop en chocolade.

De afdronk is lang – erg lang – en zoet op rood fruit en iets van boterbollen. Gezouten karamel op het sterfbed.

Ik heb nog geen enkele a’bunadh geproefd die ik niet lekker vond. Da’s gewoonweg erg goed spul, ondanks  het feit dat het ongetwijfeld jonge whisky is. Wat een actieve vaten, zeg.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).