Distilleerderij: Aberlour
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aberlour a’bunadh Batch 22, OB 2007
Kleur: brons
ABV: 59.3%

Tabaksbladeren

Aberlour brengt al meer dan 20 jaar deze a’bunadh op de markt. ‘Van de bron’ is de betekenis. Ik heb al een tiental batches geproefd en ze liggen erg dicht bij elkaar qua smaakprofiel. Logisch, natuurlijk. Vandaag proef ik een vroege batch, die al meer dan 13 jaar geleden op de markt verscheen, namelijk in 2007.

Diepe sherry met donker fruit en rood fruit. Maar de neus heeft ook een verrassend zilt randje, hoewel dat erg snel wegtrekt. Tabaksbladeren domineren, gevolgd door blauwe druiven en veenbessen. Dan nog een handjevol hazelnoten. Het toevoegen van een theelepeltje water maakt hem iets minder zoet, maar offreert wel wat anijs. Dit is wederom een zeer aantrekkelijke neus.

Stevige aanzet en meteen flink pikant op kruidnagel, nootmuskaat en chili pepers. Dan volgt een flink zoete, bijna snoeperige toets van rode veters en ahornsiroop. Met water wordt hij romig en zoeter, maar eerder de donkere kant op. Denk drop en chocolade.

De afdronk is lang – erg lang – en zoet op rood fruit en iets van boterbollen. Gezouten karamel op het sterfbed.

Ik heb nog geen enkele a’bunadh geproefd die ik niet lekker vond. Da’s gewoonweg erg goed spul, ondanks  het feit dat het ongetwijfeld jonge whisky is. Wat een actieve vaten, zeg.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).