Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 25 Year Old 1994/2020, The Whisky Mercenary, Refill Sherry Butt #5013, 250 bts
Kleur: licht goud
ABV: 50.9%

Gueuze

Deze Tobermory werd gebotteld door The Whisky Mercenary, maar het betreft wel een gedeeld vat met zijn partner Kintra uit Nederland. Beiden brachten 250 flessen van dit refill sherry butt op de markt. Ik proef hem head-to-head met een zustervat dat 6 jaar eerder gebotteld werd door het Italiaanse Wilson & Morgan. Deze is alvast een pak bleker, maar het alcoholpercentage is nagenoeg gelijk.

Benzine, natte aarde, varens en bloed! WTF? U leest het goed, hoor. Ik ben niet aan het ijlen. Daarnaast offreert de neus hints van perzik en mango, appelsienschillen en Oude Gueuze! Vuil met een zoet randje en absoluut outstanding.

Lekker romig met een flink zoetje (alsof er een klontje suiker in mijn glas gevallen is), gevolgd door peper en zout, kardemom en iets van anijs. Mooie toetsen van zowel wit fruit als perzik, iets van amandelschaafsel en appelsienschillen. Dit is best complex, maar je moet er je tijd voor nemen.

De afdronk is lang op wit fruit en peper.

Begrijp me niet verkeerd, dit is lekker spul, hé, maar ik vind het geen makkelijke malt. Ik heb deze ondertussen toch al een paar keer geproefd en soms staat hij me niet aan en soms denk ik ‘hoe kan het dat deze me soms niet aanstaat?’. Dat type malt is hij.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).