Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tobermory 25 Year Old 1994 The Whisky Mercenary

Tasting Notes Posted on za, januari 02, 2021 16:45:43

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 25 Year Old 1994/2020, The Whisky Mercenary, Refill Sherry Butt #5013, 250 bts
Kleur: licht goud
ABV: 50.9%

Gueuze

Deze Tobermory werd gebotteld door The Whisky Mercenary, maar het betreft wel een gedeeld vat met zijn partner Kintra uit Nederland. Beiden brachten 250 flessen van dit refill sherry butt op de markt. Ik proef hem head-to-head met een zustervat dat 6 jaar eerder gebotteld werd door het Italiaanse Wilson & Morgan. Deze is alvast een pak bleker, maar het alcoholpercentage is nagenoeg gelijk.

Benzine, natte aarde, varens en bloed! WTF? U leest het goed, hoor. Ik ben niet aan het ijlen. Daarnaast offreert de neus hints van perzik en mango, appelsienschillen en Oude Gueuze! Vuil met een zoet randje en absoluut outstanding.

Lekker romig met een flink zoetje (alsof er een klontje suiker in mijn glas gevallen is), gevolgd door peper en zout, kardemom en iets van anijs. Mooie toetsen van zowel wit fruit als perzik, iets van amandelschaafsel en appelsienschillen. Dit is best complex, maar je moet er je tijd voor nemen.

De afdronk is lang op wit fruit en peper.

Begrijp me niet verkeerd, dit is lekker spul, hé, maar ik vind het geen makkelijke malt. Ik heb deze ondertussen toch al een paar keer geproefd en soms staat hij me niet aan en soms denk ik ‘hoe kan het dat deze me soms niet aanstaat?’. Dat type malt is hij.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Tobermory 20 Year Old 1994 Wilson & Morgan

Tasting Notes Posted on za, januari 02, 2021 06:44:45

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 20 Year Old 1994/2014 Wilson & Morgan, Barrel Selection Extra Strength, oloroso butt #5043, 640 bts
Kleur: amber
ABV: 50%

Ongetemd

De onafhankelijke bottelaar Wilson & Morgan – met Italiaanse roots die met Rum Nation ook de wondere wereld van rum voor ons in kaart brengt – bottelde dit second fill oloroso sherry butt zo’n 6 jaar geleden. Ik zet hem met veel plezier tegenover zustervat #5013 dat dit jaar werd afgevuld door The Whisky Mercenary & Kintra.

De neus is een tikkeltje vuil op rubber en dieselwalm bij de start, maar wordt al snel aangevuld met toetsen van appels, peren en gekonfijte appelsien. Druiven, toffee en iets van Turks Fruit steekt de kop op, terwijl kruidnagel en kardemom voor de kruidigheid zorgen. Na een paar minuten ademen – die heeft hij echt wel nodig – wordt hij pas echt lekker zoet.

De malt is lekker olieachtig, onmiddellijk erg zoet en flink gekruid. Appelsienmarmelade, gedroogde pruimen en rozijnen gaan in de clinch met de bitter toetsen van de eik, peper en zout en een karrenvracht aan gember. Woodsmoke zet me heel even op het verkeerde been. Is dit Tobermory of toch een Ledaig? Maar neen, het is geen turf. Wat het wel is, is zeer lekker.

De afdronk is middellang, zoet en kruidig met wat geboend leder op het sterfbed.

Een mooi huwelijk tussen enerzijds ietwat wilde, ongetemde distilleerderijkarakter en zoete toetsen van een actief sherryvat. Heerlijk.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).