Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 20 Year Old 1994/2014 Wilson & Morgan, Barrel Selection Extra Strength, oloroso butt #5043, 640 bts
Kleur: amber
ABV: 50%

Ongetemd

De onafhankelijke bottelaar Wilson & Morgan – met Italiaanse roots die met Rum Nation ook de wondere wereld van rum voor ons in kaart brengt – bottelde dit second fill oloroso sherry butt zo’n 6 jaar geleden. Ik zet hem met veel plezier tegenover zustervat #5013 dat dit jaar werd afgevuld door The Whisky Mercenary & Kintra.

De neus is een tikkeltje vuil op rubber en dieselwalm bij de start, maar wordt al snel aangevuld met toetsen van appels, peren en gekonfijte appelsien. Druiven, toffee en iets van Turks Fruit steekt de kop op, terwijl kruidnagel en kardemom voor de kruidigheid zorgen. Na een paar minuten ademen – die heeft hij echt wel nodig – wordt hij pas echt lekker zoet.

De malt is lekker olieachtig, onmiddellijk erg zoet en flink gekruid. Appelsienmarmelade, gedroogde pruimen en rozijnen gaan in de clinch met de bitter toetsen van de eik, peper en zout en een karrenvracht aan gember. Woodsmoke zet me heel even op het verkeerde been. Is dit Tobermory of toch een Ledaig? Maar neen, het is geen turf. Wat het wel is, is zeer lekker.

De afdronk is middellang, zoet en kruidig met wat geboend leder op het sterfbed.

Een mooi huwelijk tussen enerzijds ietwat wilde, ongetemde distilleerderijkarakter en zoete toetsen van een actief sherryvat. Heerlijk.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).