Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 8 Year Old 2008/2017, Archives ‘The Fishes of Samoa’, Sherry Butt #900154, 300 bts
Kleur: koper
ABV: 68.2%

Draak

Nog zo’n jonge malt van bij Tobermory, amper 8 jaar gerijpt op een sherry butt, met een duivels hoog alcoholpercentage. Maar in dit geval gaat het dus om de ongeturfde malt van deze distilleerderij, dus geen Ledaig deze keer.

Bijna 70% alcohol en toch brandt hij niet in de neus – hoe is dat mogelijk? Hoe dan ook, ik krijg mooie toetsen van rood fruit met aardbeien op kop, gevolgd door bosbessen en frambozen. Maar de typische stoffige toetsen waarmee ik Tobermory vaak associeer zijn hier echter afwezig. Geen vuil kantje, maar bijzonder zoete, fruitige toetsen. Blauwe druiven, rozijnen, verse vijgen en pruimen. N enkele ogenblikken komt daar Italiaanse espresso en chocolade bij. Tot slot nog wat snuiftabak en karamel. Ik vind het alvast geweldig.

Zonder water is dit een absolute trap tegen je tanden. Mijn adem lijkt even in de fik te staan. Nu weet ik hoe een draak zich voelt! Maar nadat je speekselklieren de boel een beetje geblust hebben, verschijnen er mierzoete toetsen van rood fruit met aardbeien op kop (zelfs wat snoeperig), gevolgd door – niet lachen aub – rode biet! Hint van cacao en kruidnagel. Pruimenconfituur. Rabarbercompote. De tweede slok – nu je smaakpapillen weten wat er op ze afkomt – is al doenbaar. Erg fruitig en erg rood, als u begrijpt wat ik bedoel.

De afdronk is erg lang, flink pikant en donkerrood. Maar tegelijkertijd erg bevredigend en licht drogend. Ik heb de indruk dat ik net een (lekkere) hoestsiroop binnen heb.

Hoewel er weinig Tobermory in terug te vinden is, is deze zo fruitig en zoet dat het bijna onmogelijk is hem niet lekker te vinden. Ik heb er enorm van genoten – zonder water!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).