Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 15 Year Old 1995/2011, Murray McDavid, Tempranillo Rioja Casks, 375 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Kersensap

Tempranillo is één van de beste inheemse Spaanse druivensoorten en daardoor de ruggengraat van flink wat Spaanse wijnen, met name uit Rioja, Ribera del Duero en Toro. Murray McDavid – destijds het bedrijf van Mark Reynier dat onafhankelijke bottelingen op de markt bracht – bottelde deze op zulke wijnvaten gefinishte Tobermory van 15 jaar oud.

De neus is mierzoet en bijzonder fruitig op aardbeien, frambozen en kersen. Snoeperig zoet, echt waar. Sterker nog, dit ruikt na twee minuten naar kersensap op steroïden. Hierdoor blijft er niet zo heel veel van het distilleerderijkarakter over, moet ik zeggen. Maar afgezien daarvan, ruikt hij best aangenaam. Als een digestief, zeg maar.

Hij is verrassend romig met een prima body. Het zoete maakt nu onmiddellijk plaats voor eerder zure toetsen als van granaatappel en pompelmoes, maar ook rode wijn – geen verrassing, natuurlijk. Ik durf deze echter een tikkeltje winey noemen. Het gaat wat over de top. Nootmuskaat en kruidnagel proberen de boel nog te redden, maar het blijkt onmogelijk.

Middellange, zoetzure – met de nadruk op zure – afdronk, waarbij de kruiden lang blijven hangen en enkele tannines zich op het sterfbed nog eens laten gelden.

Nergens meer te vinden. En da’s maar goed ook.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).