Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 26 Year Old 1993/2019, Casqueteers, Hogshead #243
Kleur: stro
ABV: 48.4%

Vanillestokje

Casqueteers is een gezelschap whiskyliefhebbers die met de regelmaat van de klok een vat aanschaffen waar je op kan inschrijven (zo heb ik zelf ook een paar deeltjes op mijn naam staan en wacht ik geduldig op botteling). Onlangs hebben ze een single cask Ledaig uit 1993 gebotteld, wat hem de mooie leeftijd van 26 jaar geeft. Het is een zustervat van degene die ik zopas van The Single Cask proefde. Alleen is deze wel een pak betaalbaarder met zijn prijskaartje van 175 EUR. Beide vaten – deze #243 de vorig geproefde #245 – werden te slapen gelegd op 5 maart 1993. Deze mocht een half jaartje langer rusten en werd gebotteld op 10 september 2019. Het ABV is een tikkeltje lager, de kleur iets lichter.

De neus is een pak zoeter op karnemelk, vanille en boomgaardfruit. Hier geen tropische toestanden, maar dat neemt niet weg dat ik hem erg lekker vind. Verrassend genoeg heb ik hier amper turf en minder kruiden. Hint van jute zakken, kalksteentjes en yoghurt. Aangenaam.

De body is prima, de sterkte ook. Komt aangenaam prikkelen binnen, maar is wel meteen mierzoet. Banaan, yoghurt en een karrenvracht aan vanille. Het lijkt wel alsof ik letterlijk aan een vanillestokje lik! Nog wat gember, witte peper en zoethout.

De afdronk duurt een eeuwigheid, is zoet, gepeperd en rokerig.

Hij is erg verschillend van zustervat #245, maar minstens even lekker. Ik heb stiekem het vermoeden dat het zustervat een sherry hogshead was, terwijl deze zo goed als zeker een bourbonvat betreft. Tip: schenk hem uit en laat hem tien minuten ademen. You will thank me later.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).