Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 20 Year Old 1994/2014 Liquid Sun, Refill Hogshead
Kleur: zonlicht
ABV: 48.5%

Vuile Ananas

Tobermory was even dicht voor renovatie, maar is nu weer volop aan de slag. En ze hebben meteen ook een gin op de markt gebracht, wie had dat zien aankomen? Maar ik blijf nog even bij de whisky, in dit geval een 20-jargie van de Duitse onafhankelijke bottelaar Liquid Sun. Bij refill weet je nooit voor de hoeveelste keer het vat gebruikt werd, maar deze malt is wel heel erg bleek.

De neus is aan de muffe kant – iets wat ik wel vaker bij Tobermory heb – en best wel zoet te noemen. Veel vanille, een weinig appeltjes en iets van zespri. Hij heeft toch een licht vuil en rokerig kantje, wat me doet vermoeden dat dit eigenlijk in de categorie Ledaig valt. Helemaal op de achtergrond nog iets van yoghurt met ananas, wat me dan weer aan een sherryvat doet denken. Wie zal het zeggen?

Prima mondgevoel! Goeie sterkte, ook. Nu is hij nog een pak zoeter met een karrenvracht aan vanille (zelfs wat vanille-ijs) en jonge, gele appels. Maar meteen ook flink rokerig – nu weet ik wel zeker dat dit Ledaig is – en pikant op chilipeper, kardemom en zoethout. Er verschijnt nog wat abrikoos en ananassap.

De afdronk wordt, nadat de rook om je hoofd is verdwenen, een tikkeltje snoeperig.

Hele mooie Tobermo…euh… Ledaig, die zelfs na twintig jaar rijping nog flink wat turf vertoont.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).