Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 11 Year Old 2009/2020, Watt Whisky, 303 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 57.4%

Ananas

Er is een nieuwe onafhankelijke bottelaar opgestaan! Mark Watt kennen we natuurlijk allemaal van zijn tijd bij Cadenhead, maar onlangs hij is solo gegaan en heeft een nieuw merk – met behulp van crowdfunding – uit de grond gestamp: Watt Whisky, oftewel de Campbeltown Whisky Company Ltd. De eerste vaten werden reeds gebotteld en zijn verkrijgbaar bij de betere slijterij in ons landje. De eerste die ik proef – de rest volgt – is deze jonge Caol Ila. Daar kon ik niet mee wachten…

Aha! Heerlijke neus op natte rotsen, kalk, verse krab, woodsmoke en wat vanille, maar de topnote is hier onmiskenbaar ananas! Na wat ademen komt daar een flinke zeebries bij en wordt de turf meer uitgesproken. Iets van pleisters en limoen verschijnen. Mooi.

Lekker olieachtig en nu flink wat roet, vanille, zeezout en peper die het citrusfruit voorafgaan, terwijl de ananas naar de achtergrond wordt gedrukt. Je proeft de zee! Het evolueert naar een schoolvoorbeeld van Caol Ila zoals ik ze graag heb: clean, vlijmscherp en zilt.

De afdronk duurt lekker lang, is flink rokerig en zilt met een zoetje.

Stevige kerel, hoor, deze Caol Ila. En hoewel het een safe bet is, want Caol Ila stelt eigenlijk nooit teleur, ben ik blij deze fles aan mijn cabinet toe te voegen. Laat de winter maar komen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)