Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 11 Year Old 2009 Watt Whisky

Tasting Notes Posted on 10/12/2020 16:53

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 11 Year Old 2009/2020, Watt Whisky, 303 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 57.4%

Ananas

Er is een nieuwe onafhankelijke bottelaar opgestaan! Mark Watt kennen we natuurlijk allemaal van zijn tijd bij Cadenhead, maar onlangs hij is solo gegaan en heeft een nieuw merk – met behulp van crowdfunding – uit de grond gestamp: Watt Whisky, oftewel de Campbeltown Whisky Company Ltd. De eerste vaten werden reeds gebotteld en zijn verkrijgbaar bij de betere slijterij in ons landje. De eerste die ik proef – de rest volgt – is deze jonge Caol Ila. Daar kon ik niet mee wachten…

Aha! Heerlijke neus op natte rotsen, kalk, verse krab, woodsmoke en wat vanille, maar de topnote is hier onmiskenbaar ananas! Na wat ademen komt daar een flinke zeebries bij en wordt de turf meer uitgesproken. Iets van pleisters en limoen verschijnen. Mooi.

Lekker olieachtig en nu flink wat roet, vanille, zeezout en peper die het citrusfruit voorafgaan, terwijl de ananas naar de achtergrond wordt gedrukt. Je proeft de zee! Het evolueert naar een schoolvoorbeeld van Caol Ila zoals ik ze graag heb: clean, vlijmscherp en zilt.

De afdronk duurt lekker lang, is flink rokerig en zilt met een zoetje.

Stevige kerel, hoor, deze Caol Ila. En hoewel het een safe bet is, want Caol Ila stelt eigenlijk nooit teleur, ben ik blij deze fles aan mijn cabinet toe te voegen. Laat de winter maar komen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Port Charlotte 10 Year Old 2008 Whisky-Fässle

Tasting Notes Posted on 10/12/2020 06:51

Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Charlotte 10 Year Old 2008/2019, Whisky-Fässle, Fresh Bourbon Barrel #3201
Kleur: licht goud
ABV: 62.7%

Isaly

Whisky-Fässle is een Duits onafhankelijk bottelaar, actief sinds 2006 en ze hebben al flink wat op hun CV staan. Deze Port Charlotte – van de Bruichladdich distilleerderij, dus – bottelden ze vorig jaar van een single cask dat, zelfs na tien jaar rijping, nog een ABV van bijna 63% heeft. Ik hou water bij de hand.

Op de eerder gesloten, maar erg romige neus is het een combinatie van een zeevruchtenschotel en pompelmoes sap, aangevuld met vanille, banaan en kweepeer. Weinig rook, moet ik zeggen, maar verrassend snoeperig na verloop van enkele minuten. De alcohol lijkt perfect geïntegreerd, want mijn neus brandt niet.

De body is lekker vol, maar wederom verrassend zacht (nou, het blijft wel een stevige jongen, maar ik moet niet naar adem happen en voel niet de verleiding om hier water aan toe te voegen). Romig en zoet op karnemelk, toffee, vanille en vermolmd hout. De rook komt maar met mondjesmaat door en domineert helemaal niet. Het zilte element komt af en toe om de hoek piepen, maar dit is vooral erg zoet. Van de zeevruchten nog weinig spoor, behoudens een hint van gerookte forel.  Lekker is hij zeker, geen twijfel.

De afdronk is medium long en bevestigt bovenstaande. Het begint wat zilt op maritieme toetsen en rook, maar gaat dan plots de erg zoete toer op met gesuikerde citrusschillen en overrijpe banaan.

Een echte genietwhisky van Isaly. Toegegeven, da’s een beetje onnozel, maar het staat zo echt wel op het label: Port Charlotte Isaly Scotland. Flinke typo, als u het mij vraagt. Dat doet natuurlijk niets van aan de kwaliteit van de inhoud.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)