Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Charlotte 10 Year Old 2008/2019, Whisky-Fässle, Fresh Bourbon Barrel #3201
Kleur: licht goud
ABV: 62.7%

Isaly

Whisky-Fässle is een Duits onafhankelijk bottelaar, actief sinds 2006 en ze hebben al flink wat op hun CV staan. Deze Port Charlotte – van de Bruichladdich distilleerderij, dus – bottelden ze vorig jaar van een single cask dat, zelfs na tien jaar rijping, nog een ABV van bijna 63% heeft. Ik hou water bij de hand.

Op de eerder gesloten, maar erg romige neus is het een combinatie van een zeevruchtenschotel en pompelmoes sap, aangevuld met vanille, banaan en kweepeer. Weinig rook, moet ik zeggen, maar verrassend snoeperig na verloop van enkele minuten. De alcohol lijkt perfect geïntegreerd, want mijn neus brandt niet.

De body is lekker vol, maar wederom verrassend zacht (nou, het blijft wel een stevige jongen, maar ik moet niet naar adem happen en voel niet de verleiding om hier water aan toe te voegen). Romig en zoet op karnemelk, toffee, vanille en vermolmd hout. De rook komt maar met mondjesmaat door en domineert helemaal niet. Het zilte element komt af en toe om de hoek piepen, maar dit is vooral erg zoet. Van de zeevruchten nog weinig spoor, behoudens een hint van gerookte forel.  Lekker is hij zeker, geen twijfel.

De afdronk is medium long en bevestigt bovenstaande. Het begint wat zilt op maritieme toetsen en rook, maar gaat dan plots de erg zoete toer op met gesuikerde citrusschillen en overrijpe banaan.

Een echte genietwhisky van Isaly. Toegegeven, da’s een beetje onnozel, maar het staat zo echt wel op het label: Port Charlotte Isaly Scotland. Flinke typo, als u het mij vraagt. Dat doet natuurlijk niets van aan de kwaliteit van de inhoud.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)