Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 17 Year Old 2001/2018, Cadenhead’s Authentic Collection, Bourbon Hogshead, 270 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 53.8%

Vlijmscherp

Een onafhankelijk gebottelde Bowmore door één van ’s Schotlands oudste bottelaars? Dat laat ik niet aan mij voorbij gaan. Niet minder dan 17 jaar lang rijpte hij op een bourbonvat en leverde nog 270 flessen op een mooi ABV op. Aan de slag!

Op de neus is er alvast van alles aan de gang. Enerzijds krijg ik flink wat citrus met vanille, anderzijds erg maritieme toetsen als van stokvis, ontsmettingsalcohol en assen. Wordt een tikkeltje floraal en zelfs snoeperig zoet na enkele ogenblikken.

Komt verrassend zacht binnen en is bij de eerste slok erg clean. Zoet versus zilt, vanille versus zeewier, flink wat limoenen en dan ontploft de turf die je mond in vuur en vlam zet. De rokerigheid neemt hand over hand toe, terwijl assen en iets van jodium verschijnen. Eens de malt zich op je tong genesteld heeft, laat de alcohol zich toch flink gelden. Vlijmscherp!

De afdronk is erg goed. Lang, zesty op citroenschillen met witte peper en een flinke snuif zout.

Ik heb het gevoel dat ik net een sigaar gerookt heb, terwijl ik een gesuikerde citroenschil in mijn mond had. Vreemd, toch? Maar wel erg, erg goed!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)