Distilleerderij: Port Ellen
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Ellen 16 Year Old 1980/1996 Gordon & Macpail, Merengali Import
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Betrapt

Dit is weer zo’n golden oldie die ondertussen als 24 jaar op de fles zit, dus langer dan dat hij in het vat heeft doorgebracht. En bovendien is het een malt van de legendarisch Port Ellen distilleerderij, gebotteld door Gordon & Macphail en geïmporteerd door Merengali uit Italië. Dankzij mijn gabber Manny kon ik een sample te pakken krijgen van deze fles, die je nergens meer kan vinden.

De neus is stoffig, zoet en slechts een tikkeltje maritiem. Appelsien en sultanas, wat een sherryvat doet vermoeden. Hij heeft ook wel een beetje last van OBE, wat hem een licht metalige geur geeft, dus moet ik even geduldig zijn. Met wat ademen komt hij mooi open, maar hij blijft erg zacht.

Hij is licht olieachtig en erg zoet, maar nu komt de turf wel snel naar de voorgrond, waardoor het citrusfruit – en ook wat appeltjes nu – mooi omgeven wordt door zachte rook en wat kruiden van het hout. Denk zoethout en een heel klein beetje peper. Een zilt randje op de achtergrond. Mooi, maar iets te braaf naar mijn gading en dat ligt wellicht aan het lage alcoholpercentage, dat mogelijks zelfs al iets onder de 40% gedoken is na al die jaren op fles.

De afdronk is eerder kort met een toefje rook en zowel citroen als appelsien op het sterfbed.

Een erg old school Port Ellen die erg mooi is, maar nog niet magisch en da’s wellicht te wijten aan de jonge leeftijd. Soms betrap ik me erop hoe verwend wij eigenlijk wel zijn.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)