Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 9 Year Old 2010/2020, The Whisky Jury for TastToe, Ex Oloroso Cask #04014-2, 141 bts
Kleur: vol goud
ABV: 54.1%

Eeneiig

Alles aan deze release doet me denken aan vat 04014-1 dat met een ander label op hetzelfde moment werd gelanceerd. Enkel het ABV van deze is iets hoger, het label kreeg een andere kleur en deze release is exclusief uitgebracht voor de whiskyshop TastToe uit Boortmeerbeek (zeker een bezoekje waard, je voelt je als een kind in een snoepwinkel, geloof me). De vatnummering doet overigens vermoeden dat dit over een zogenaamde re-rack ging, waarbij de Ledaig werd overgeheveld in – naar mijn mening en dat wordt gestaafd door het aantal flessen – een quarter cask. Zou zomaar kunnen. Wie heeft nu het beste van de twee gekregen? The proof of the pudding is in the eating, zullen we maar zeggen.

Ja… euh… effe checken of ik toch het juiste glas vast heb, want dit is nagenoeg dezelfde neus. Dat begint dus al erg goed! Hoewel ik hier toch nog een tikkeltje meer zoetigheid heb, moet ik zeggen. Die brakke, aardse toetsen van Ledaig tekenen onmiddellijk weer present, maar hier heeft het sherryvat wat meer in de pap te brokken gehad. Fruitpap, om precies te zijn. Denk een hint van banaan (wat voor een romig effect zorgt) en een verloren gelopen aardbei. Hint van pruimtabak. Oh, wat lekker, zeg.

Heerlijk romig op de tong, onmiddellijk een tikkeltje pikant en zilt en erg gelijkend op zijn broertje. ’t Is een eeneiige tweeling, hoor. Zeker geen ‘nakomerke’, want hij heeft minstens evenveel karakter. Lekker rokerig en brak met momenten, maar wederom met een mooie zoete toets die net iets verder gaat dan bij het andere vat. ’t Is de chocolade, geloof me.

In de finish merk je pas echt een verschil. Deze is langer en drogender.

Tja, alletwee top, hé. En dat voor zo’n jonge malt. Leeftijd zegt ook niet alles, hé. Een belevenis.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).