Distilleerderij: Eaglesburn
Regio: Nederland
Fles: Eaglesburn 3 Year Old 2017/2020, Refill 10L Whisky cask #4, 20cl, 17 bts
Kleur: vol goud
ABV: 47%

Drie-Traps-Raket

Hoe geweldig moet het niet zijn als je broer een whiskymaker is. En dan trouw je en krijg je je eigen whisky als huwelijksgeschenk (nou, ja, niet helemaal – de spirit ging op vat op de trouwdag). Na afloop van de feestelijkheden had Bart Joosten, de bezieler van de Nederlandse distilleerderij Eaglesburn, slechts 17 flesjes van 20cl over. Die worden op proeverijen gepresenteerd of uitgedeeld aan vrienden. Ik deed dus een kleine #happydance toen dit flesje mij werd aangeboden.

Het kleine vat heeft ervoor gezorgd dat deze spirit op amper drie jaar tijd een prachtig aroma van appelsienschillen en karamel kreeg, een tikkeltje snoeperig is geworden op zuurtjes en Haribo beertjes met wat pittige kruiden van het hout. Toetsen van speculaas en houtschaafsel. Ik kan dit erg appreciëren.

Hij tintelt op de tong en laat zijn alcohol meteen voelen. Lekker pikant op kruidnagel en saffraan met zelfs een hint van groene tuinkruiden. Gezouten karamel, pepernoten (die typische Hollandse lekkernij rond de tijd van Sinterklaas), anijs, appelsienmarmelade en donkere honing. Lekker romig, overigens. Mondvullend en erg lekker.

Hij plakt lekker aan de tong en levert een lange, warme, zoetzure afdronk.

Het grappige aan deze deze whisky een drie-traps-raket is. Neus, smaak en finish zijn erg verschillend en dat maakt deze jonge malt erg interessant. Ik zei het al eerder: Eaglesburn maakt verdomd goed spul – het is niet voor niks dat Manny en ik bij hem gingen aankloppen voor onze Interludium Rum – en deze valt wederom in die categorie. Je zou voor minder in het huwelijksbootje stappen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).