Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes Whisky Maker’s Cut, Soleo Collection, OB 2018, First Fill  Sherry Casks
Kleur: koper
ABV: 48.8%

Olé!

Precies twee jaar geleden, in september 2018, liet Glenrothes optekenen dat ze afstand zouden doen van hun zogenaamde Vintages. In de plaats komt de Soleo Collection mét leeftijdsaanduiding. Zo is er een 10-, 12-, 18-, 25- en 40-jarige. De enige uitzondering is deze Whisky Maker’s Cut, die op een iets hoger alcoholpercentage werd gebotteld en rijpe op sherryvaten uit Andalusië.

De neus is erg clean en romig met hints van hazelnoot, karamel en bloedappelsien. Erg zachte toets van nootmuskaat en iets van verse theeblaadjes. Het hout wordt langzaam maar zeker wel luider. Verre van slecht, maar niets spectaculairs. Het is dan ook een instapper, natuurlijk.

Ik heb te vroeg gesproken! Op de tong is het een mooi smaakbommetje. Mierzoet op oloroso en vanille met een prima kruidigheid. Zoete mout en flink wat fruit als rozijntjes, pruimen en appelsien strelen de tong. Het is niet de meest complexe Glenrothes, maar een plezierige en drinkbare allemansvriend op sherry met wat punch.

In de lange, kruidige en warme afdronk wordt hij plots lekker romig en doet hij je wegdromen van een vakantie onder de zon. Soleo, olé!

Lekker, hoor. En erg fair geprijsd – zo’n 50 EUR. Da’s waar voor je geld. Bedankt, Timon.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).