Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenrothes 25 Year Old Soleo Collection

Tasting Notes Posted on vr, oktober 23, 2020 16:17:19

Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 25 Year Old, Soleo Collection, OB 2018
Kleur: brons
ABV: 43%

Evolutie

De 25-jarige Glenrothes uit de Soleo Collection is de oudste die nog enigszins betaalbaar is. Met de nadruk op enigszins, want je telt hier toch nog steeds iets meer dan 300 EUR voor neer. De volgende in de reeks is de 40-jarige die een dikke 3.000 EUR kost, dus count your blessings. Deze 25-jarige malt rijpte op sherryvaten – vandaar Soleo, want het is een verwijzing naar de zon in Andalusië, waar de vaten vandaan komen.

Oh, deze neus vind ik heerlijk. Tropisch fruit zoals appelsien en flink wat ananas, overrijpe bananen en blauwe bessen. Dat wordt gevolgd door vers geperst appelsap, pruimen en snuiftabak. Rozebottel, cassis en een handjevol noten. En als je je tijd er voor neemt (wat ik deed), ontdek je zelfs nog wat gezouten karamel, rozenwater en het sap van de pomelo. Heerlijk!

Prima body. Het zoete fruit wordt onmiddellijk ondersteund door een mooie kruidigheid met kruidnagel en nootmuskaat op kop, gevolgd door zoethout, vanille en kardemom. Dit is knap, hoor. Evolueert naar leder, met een mespuntje zout en pruimtabak in de mix. Licht drogend naar het einde toe.

De afdronk is eveneens erg goed. Hoewel niet echt lang is er heel wat gaande. Leder, tabak, pruimenconfituur, woodsmoke, zonnebloemolie en het sap van bloedappelsienen.

Complexe, indrukwekkende Glenrothes als je je de moeite getroost hier even voor te gaan zitten. Want het is de evolutie die hij in het glas doormaakt, die me op het puntje van mijn stoel deed zitten. Bedankt, Timon, voor het sample.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glenrothes Whisky Maker’s Cut

Tasting Notes Posted on vr, oktober 23, 2020 06:15:18

Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes Whisky Maker’s Cut, Soleo Collection, OB 2018, First Fill  Sherry Casks
Kleur: koper
ABV: 48.8%

Olé!

Precies twee jaar geleden, in september 2018, liet Glenrothes optekenen dat ze afstand zouden doen van hun zogenaamde Vintages. In de plaats komt de Soleo Collection mét leeftijdsaanduiding. Zo is er een 10-, 12-, 18-, 25- en 40-jarige. De enige uitzondering is deze Whisky Maker’s Cut, die op een iets hoger alcoholpercentage werd gebotteld en rijpe op sherryvaten uit Andalusië.

De neus is erg clean en romig met hints van hazelnoot, karamel en bloedappelsien. Erg zachte toets van nootmuskaat en iets van verse theeblaadjes. Het hout wordt langzaam maar zeker wel luider. Verre van slecht, maar niets spectaculairs. Het is dan ook een instapper, natuurlijk.

Ik heb te vroeg gesproken! Op de tong is het een mooi smaakbommetje. Mierzoet op oloroso en vanille met een prima kruidigheid. Zoete mout en flink wat fruit als rozijntjes, pruimen en appelsien strelen de tong. Het is niet de meest complexe Glenrothes, maar een plezierige en drinkbare allemansvriend op sherry met wat punch.

In de lange, kruidige en warme afdronk wordt hij plots lekker romig en doet hij je wegdromen van een vakantie onder de zon. Soleo, olé!

Lekker, hoor. En erg fair geprijsd – zo’n 50 EUR. Da’s waar voor je geld. Bedankt, Timon.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).