Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 25 Year Old, Soleo Collection, OB 2018
Kleur: brons
ABV: 43%

Evolutie

De 25-jarige Glenrothes uit de Soleo Collection is de oudste die nog enigszins betaalbaar is. Met de nadruk op enigszins, want je telt hier toch nog steeds iets meer dan 300 EUR voor neer. De volgende in de reeks is de 40-jarige die een dikke 3.000 EUR kost, dus count your blessings. Deze 25-jarige malt rijpte op sherryvaten – vandaar Soleo, want het is een verwijzing naar de zon in Andalusië, waar de vaten vandaan komen.

Oh, deze neus vind ik heerlijk. Tropisch fruit zoals appelsien en flink wat ananas, overrijpe bananen en blauwe bessen. Dat wordt gevolgd door vers geperst appelsap, pruimen en snuiftabak. Rozebottel, cassis en een handjevol noten. En als je je tijd er voor neemt (wat ik deed), ontdek je zelfs nog wat gezouten karamel, rozenwater en het sap van de pomelo. Heerlijk!

Prima body. Het zoete fruit wordt onmiddellijk ondersteund door een mooie kruidigheid met kruidnagel en nootmuskaat op kop, gevolgd door zoethout, vanille en kardemom. Dit is knap, hoor. Evolueert naar leder, met een mespuntje zout en pruimtabak in de mix. Licht drogend naar het einde toe.

De afdronk is eveneens erg goed. Hoewel niet echt lang is er heel wat gaande. Leder, tabak, pruimenconfituur, woodsmoke, zonnebloemolie en het sap van bloedappelsienen.

Complexe, indrukwekkende Glenrothes als je je de moeite getroost hier even voor te gaan zitten. Want het is de evolutie die hij in het glas doormaakt, die me op het puntje van mijn stoel deed zitten. Bedankt, Timon, voor het sample.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).