Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 39 Year Old 1978/2018, Cadenhead’s Authentic Collection, Bourbon Hogshead, 204 bts
Kleur: vol goud
ABV: 44.6%

Discreet, maar Groots

Miltonduff verschijnt niet zo vaak op mijn radar. Dit is nog maar de 26e, maar wel meteen de oudste Miltonduff ooit die ik aan de lippen zet. Gestookt toen ik zelf een ventje van 8 was en twee jaar geleden gebotteld door één van ’s Schotlands oudste bottelaars. Zo’n 390 EUR oftewel 10 EUR per jaar rijping (note to self: waar slaat dat nu weer op?).

Op de neus wordt ik blij verrast door After Eight (munt en chocolade), een karrenvracht aan vanille en zachte karamelpasta, overrijpe peren waarvan het sap langs je kin loopt als je er in bijt, een boeketje wilde heidebloemen en wat snuiftabak. Zijdezacht, elegant en bijzonder aangenaam.

Zijdezachte body ook. Deze glijdt over de tong. Wederom erg zoet op wit fruit en vanille, terwijl de munt en de bloemen eveneens weerkeren. Prima verderzetting van de neus, met een beetje meer kracht door de alcohol. Maar zo verschrikkelijk drinkbaar dat hij bijna limonade wordt.

De afdronk brengt een glimlach op mijn gezicht. Aangenaam lang, fruitig en zoet, speels en toch elegant.

Een onontdekt juweeltje, als u het mij vraagt. Discreet, maar groots. Thx, Manny, wat een whisky!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).