Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Miltonduff 39 Year Old 1978 Cadenhead’s

Tasting Notes Posted on ma, oktober 19, 2020 16:52:34

Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 39 Year Old 1978/2018, Cadenhead’s Authentic Collection, Bourbon Hogshead, 204 bts
Kleur: vol goud
ABV: 44.6%

Discreet, maar Groots

Miltonduff verschijnt niet zo vaak op mijn radar. Dit is nog maar de 26e, maar wel meteen de oudste Miltonduff ooit die ik aan de lippen zet. Gestookt toen ik zelf een ventje van 8 was en twee jaar geleden gebotteld door één van ’s Schotlands oudste bottelaars. Zo’n 390 EUR oftewel 10 EUR per jaar rijping (note to self: waar slaat dat nu weer op?).

Op de neus wordt ik blij verrast door After Eight (munt en chocolade), een karrenvracht aan vanille en zachte karamelpasta, overrijpe peren waarvan het sap langs je kin loopt als je er in bijt, een boeketje wilde heidebloemen en wat snuiftabak. Zijdezacht, elegant en bijzonder aangenaam.

Zijdezachte body ook. Deze glijdt over de tong. Wederom erg zoet op wit fruit en vanille, terwijl de munt en de bloemen eveneens weerkeren. Prima verderzetting van de neus, met een beetje meer kracht door de alcohol. Maar zo verschrikkelijk drinkbaar dat hij bijna limonade wordt.

De afdronk brengt een glimlach op mijn gezicht. Aangenaam lang, fruitig en zoet, speels en toch elegant.

Een onontdekt juweeltje, als u het mij vraagt. Discreet, maar groots. Thx, Manny, wat een whisky!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Miltonduff 15 Year Old 2004 Malts of Scotland

Tasting Notes Posted on ma, oktober 19, 2020 06:49:33

Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 15 Year Old 2004/2019, Malts of Scotland, Sherry Hogshead #MoS19034, 305 bts
Kleur: mahonie
ABV: 55.1%

Inwisselbaar

Dit is al het vijfde vat Miltonduff dat Thomas en zijn team hebben gebotteld. Deze keer gat het om een sherryvat – een erg actief vat aan de kleur te beoordelen – dat zo’n 15 jaar lang geslapen heeft. Ziet er naar uit dat we een sherrybom voorgeschoteld krijgen.

Yup, vanaf de eerste minuut dat mijn neus in het glas steekt, wordt ik overspoeld door ‘diepe sherry’, zoals ik dat graag noem. Onmiddellijk donkerzoet op typische zware sherrytoetsen zoals melkchocolade, meubelpoets, kippenbouillon, gekonfijte pruimen, hazelnoten, karamel en gekarameliseerd hout. Doe daar nog wat eucalyptus en ingekookte cola bij en je begint een idee te krijgen van de neus van deze malt. Enige nadeel: blind zou ik geen idee hebben over welke malt het hier gaat. Het distilleerderijkarakter wordt hier volledig overmeesterd door het sherryvat.

Ondanks het hoge ABV komt deze vlot binnen. Lekker olieachtig, bijna stroperig. Lekker kruidig ook op nootmuskaat, zwarte peper en kruidnagel. Gekonfijte gember en iets van anijs. De donkerzoete smaken laten zich onmiddellijk ontdekken: pruimenconfituur op steroïden, rozijnen, geroosterde hazelnoten, chocolade… maar midpalate komt een klein bittertje opzetten alsof ik bij op de pit van een pompelmoes. De malt is wederom totaal incognito.

De afdronk duurt en eeuwigheid en maakt deze Miltonduff uitermate geschikt om in de categorie ‘geniet-whisky’ te katapulteren. Op het sterfbed verschijnt plots wat gezouten karamel. Ik hou hier wel van.

Je moet zo’n 140 EUR neertellen voor dit flesje, maar dat vind ik een faire prijs voor zo’n heerlijk spul. Maar het moet gezegd: de malt is vlotjes inwisselbaar tegen eender welke andere niet-geturfde omwille van de ongebreidelde invloed van het sherryvat. Bedankt, Manny.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).