Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 15 Year Old 2004/2019, Malts of Scotland, Sherry Hogshead #MoS19034, 305 bts
Kleur: mahonie
ABV: 55.1%

Inwisselbaar

Dit is al het vijfde vat Miltonduff dat Thomas en zijn team hebben gebotteld. Deze keer gat het om een sherryvat – een erg actief vat aan de kleur te beoordelen – dat zo’n 15 jaar lang geslapen heeft. Ziet er naar uit dat we een sherrybom voorgeschoteld krijgen.

Yup, vanaf de eerste minuut dat mijn neus in het glas steekt, wordt ik overspoeld door ‘diepe sherry’, zoals ik dat graag noem. Onmiddellijk donkerzoet op typische zware sherrytoetsen zoals melkchocolade, meubelpoets, kippenbouillon, gekonfijte pruimen, hazelnoten, karamel en gekarameliseerd hout. Doe daar nog wat eucalyptus en ingekookte cola bij en je begint een idee te krijgen van de neus van deze malt. Enige nadeel: blind zou ik geen idee hebben over welke malt het hier gaat. Het distilleerderijkarakter wordt hier volledig overmeesterd door het sherryvat.

Ondanks het hoge ABV komt deze vlot binnen. Lekker olieachtig, bijna stroperig. Lekker kruidig ook op nootmuskaat, zwarte peper en kruidnagel. Gekonfijte gember en iets van anijs. De donkerzoete smaken laten zich onmiddellijk ontdekken: pruimenconfituur op steroïden, rozijnen, geroosterde hazelnoten, chocolade… maar midpalate komt een klein bittertje opzetten alsof ik bij op de pit van een pompelmoes. De malt is wederom totaal incognito.

De afdronk duurt en eeuwigheid en maakt deze Miltonduff uitermate geschikt om in de categorie ‘geniet-whisky’ te katapulteren. Op het sterfbed verschijnt plots wat gezouten karamel. Ik hou hier wel van.

Je moet zo’n 140 EUR neertellen voor dit flesje, maar dat vind ik een faire prijs voor zo’n heerlijk spul. Maar het moet gezegd: de malt is vlotjes inwisselbaar tegen eender welke andere niet-geturfde omwille van de ongebreidelde invloed van het sherryvat. Bedankt, Manny.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).