Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan Classic Cut, OB 2019
Kleur: koper
ABV: 52.9%

Hommage

De Classic Cut reeks van Macallan werd in 2017 gelanceerd en zou je als een hommage aan de Macallan van weleer kunnen zien – vóór de lancering van de Fine Oak waarbij voor het eerst bourbonvaten gebruikt werden. Het is een jaarlijkse limited release van Macallan die uitsluitend op sherryvaten rijpte – sherry seasoned cask, ter verduidelijking – en bovendien op vatsterkte wordt gebotteld. De editie van 2019 die nu in mijn glas zit, heeft een ABV van 52.9%.

Het eerste wat ik ruik is de eik! Dat had ik niet verwacht en was ik in eerste instantie niet zo blij mee. Maar laat hem vijf minuten ademen in het glas en alles komt goed. Meer dan goed zelfs, hij wordt lekker aromatisch op verse vijgen, aardbeien, dadels en gestoofde kweepeer. Als je nog langer wacht wordt hij zelf een tikkeltje snoeperig. Rode-veter-snoep en zure matten.

Pikant en volmondig. Zeg maar, romig. Sultanas, rood fruit in een stoofpotje en flink wat kruidigheid. Bakkerijkruiden, gember, nootmuskaat, kaneel en zelfs iets van zwarte peper.

De afdronk is waar je de sherryinvloeden nog het meest opmerkt. Die duurt lekker lang, blijft kruidig en droogt langzaam, maar je blijft wel achter met een plakkerige mond vol kandijsiroop.

Hier tel je zo’n 125 EUR voor neer, maar dat heb ik er met veel plezier voor over. Deze is echt top. Ondertussen werd de Classic Cut 2020 reeds met veel poeha op ons losgelaten, maar ik heb nog niet het geluk gehad een sample (of fles) te pakken te krijgen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).