Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan 15 Year Old Triple Cask Matured Fine Oak, OB 2018
Kleur: goud
ABV: 43%

Copy/paste

Deze 15-jarige Triple Cask Matured whisky van Macallan rijpte op Amerikaanse en Europese vaten die met sherry werden geprepareerd en voormalige bourbonvaten. Het is de opvolger van de Fine Oak reeks die in 2018 geherlanceerd werd. In tegenstelling tot zijn jongere broertje (de 12-jarige) werd deze gebotteld op 43%.

De neus getuigt van zoete mout, perzik, amandelen en een karrenvracht aan donkere honing. Doe daar nog een theelepel Graeffe suiker bij, gekonfijte gember en het plaatje is compleet. Ik verdenk Macallan er van dat het niet alleen om spirit gaat die drie jaar langer gerijpt heeft, maar dat er ook meer sherryvaten in de mix gegaan zijn. Ik vind deze best sexy op de neus.

De body is oké en het iets hogere alcoholpercentage geeft hem wat punch. Lekker zoet en kruidig tegelijkertijd, maar tevens licht drogend. De smaak is een copy/paste van de neus. Enkel dat drogende element, alsof ik aan leer lik, had voor mij niet gehoeven. Maar dat is mierenneuken.

De afdronk is middellang op gezoete thee en kruidnagel die je mond gezellig warm houdt.

We moeten hier niet flauw over doen: dit is een prima Macallan en zijn prijs van 100 EUR dubbel en dwars waard. Deze kan je gerust aan je gasten serveren en ze zullen allemaal aangenaam verrast zijn. Een crowd pleaser noem ik dat. Bedankt, Timon, voor het erg gulle sample. Ik kon hem zelfs drie keer proeven. This crowd is pleased, indeed.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).