Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Macallan 15 Year Old Triple Cask Matured Fine Oak

Tasting Notes Posted on ma, oktober 12, 2020 16:10:38

Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan 15 Year Old Triple Cask Matured Fine Oak, OB 2018
Kleur: goud
ABV: 43%

Copy/paste

Deze 15-jarige Triple Cask Matured whisky van Macallan rijpte op Amerikaanse en Europese vaten die met sherry werden geprepareerd en voormalige bourbonvaten. Het is de opvolger van de Fine Oak reeks die in 2018 geherlanceerd werd. In tegenstelling tot zijn jongere broertje (de 12-jarige) werd deze gebotteld op 43%.

De neus getuigt van zoete mout, perzik, amandelen en een karrenvracht aan donkere honing. Doe daar nog een theelepel Graeffe suiker bij, gekonfijte gember en het plaatje is compleet. Ik verdenk Macallan er van dat het niet alleen om spirit gaat die drie jaar langer gerijpt heeft, maar dat er ook meer sherryvaten in de mix gegaan zijn. Ik vind deze best sexy op de neus.

De body is oké en het iets hogere alcoholpercentage geeft hem wat punch. Lekker zoet en kruidig tegelijkertijd, maar tevens licht drogend. De smaak is een copy/paste van de neus. Enkel dat drogende element, alsof ik aan leer lik, had voor mij niet gehoeven. Maar dat is mierenneuken.

De afdronk is middellang op gezoete thee en kruidnagel die je mond gezellig warm houdt.

We moeten hier niet flauw over doen: dit is een prima Macallan en zijn prijs van 100 EUR dubbel en dwars waard. Deze kan je gerust aan je gasten serveren en ze zullen allemaal aangenaam verrast zijn. Een crowd pleaser noem ik dat. Bedankt, Timon, voor het erg gulle sample. Ik kon hem zelfs drie keer proeven. This crowd is pleased, indeed.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Macallan 12 Year Old Triple Cask Matured Fine Oak

Tasting Notes Posted on ma, oktober 12, 2020 06:09:52

Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan 12 Year Old Triple Cask Matured Fine Oak, OB 2018
Kleur: goud
ABV: 40%

Rozijntjes

Toen Macallan de Fine Oak introduceerde – ondertussen toch al meer dan een decennium geleden – veroorzaakte dit toch een kleine aardverschuiving. Tot dan stond Macallan immers bekend als het huis dat uitsluitend op sherryvaten rijpte, maar met de Fine Oak werd voor het eerst ook gebruik gemaakt van bourbonvaten. Nu, zo’n tien jaar later, volgt er een nieuwe Fine Oak reeks, weliswaar Triple Cask Matured. Zoals de naam al doet vermoeden is deze nieuwe Fine Oak whisky reeks op drie types vaten gerijpt, zijnde bourbon en sherry seasoned casks.

De neus is erg zacht en toegankelijk op zoete mout, honing en havermoutpap met slechts een hint van appelsienmarmelade en wat rozijntjes. Wat amandelspijs en kaneel.

De body is prima en de malt is licht gekruid op kaneel, kruidnagel en wat anijs. Maar het fruit gaat nu eerder de gekonfijte en gedroogde richting uit. De rozijntjes steken er met kop en schouders bovenuit.

De finish is net iets langer dan kort, maar biedt niets nieuws.

Prima instapper van dit bekende huis aan een eerlijke prijs. Allemansvriend, maar dat stoort me allerminst. Enige minpuntje: deze is gebotteld op 40% (de 15- en 18-jarige op 43%). Waarom toch? Bedankt voor het gulle sample, Timon.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).