Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan 12 Year Old Triple Cask Matured Fine Oak, OB 2018
Kleur: goud
ABV: 40%

Rozijntjes

Toen Macallan de Fine Oak introduceerde – ondertussen toch al meer dan een decennium geleden – veroorzaakte dit toch een kleine aardverschuiving. Tot dan stond Macallan immers bekend als het huis dat uitsluitend op sherryvaten rijpte, maar met de Fine Oak werd voor het eerst ook gebruik gemaakt van bourbonvaten. Nu, zo’n tien jaar later, volgt er een nieuwe Fine Oak reeks, weliswaar Triple Cask Matured. Zoals de naam al doet vermoeden is deze nieuwe Fine Oak whisky reeks op drie types vaten gerijpt, zijnde bourbon en sherry seasoned casks.

De neus is erg zacht en toegankelijk op zoete mout, honing en havermoutpap met slechts een hint van appelsienmarmelade en wat rozijntjes. Wat amandelspijs en kaneel.

De body is prima en de malt is licht gekruid op kaneel, kruidnagel en wat anijs. Maar het fruit gaat nu eerder de gekonfijte en gedroogde richting uit. De rozijntjes steken er met kop en schouders bovenuit.

De finish is net iets langer dan kort, maar biedt niets nieuws.

Prima instapper van dit bekende huis aan een eerlijke prijs. Allemansvriend, maar dat stoort me allerminst. Enige minpuntje: deze is gebotteld op 40% (de 15- en 18-jarige op 43%). Waarom toch? Bedankt voor het gulle sample, Timon.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).