Distilleerderij: Mackmyra
Regio: Zweden
Fles: Mackmyra Svensk Whisky 1st Edition
Kleur: licht goud
ABV: 46,1%

Zoete Zweed

Mackmyra werd opgestart in 1999 en is bijgevolg een jonge whisky. Deze 1st Edition (‘den forsta utgavan’) werd in juni 2008 gebotteld. Hij is licht goud van kleur en best olieachtig. Prachtige lange benen in het glas.

Ik krijg op de neus voornamelijk vanille, marsepein en wit fruit (appel, peer), gehuld in een jasje van lichte rook en mout. Ook citrustoetsen zijn – eerder subtiel – aanwezig.

De licht gerookte mout komt terug in de mond en het fruitige is nog meer uitgesproken. De nadruk ligt nu op peer en gedroogde abrikozen. De vanille en marsepein komen terug, alsook honing. Lichtjes gekruid, met een kortstondige zilte toets. Mooie balans, meen ik. Hij kan gerust een beetje water verdragen.

De afdronk is eerder kort, met hints van bittere chocolade en wat eik op het einde.

Gezien de historiek en het feit dat dit hun eerste whisky is voor een groot publiek (want massaproductie klinkt zo oneerbiedig), zou ik zeggen ‘applaus’! De prijzen die hij al in de wacht sleepte, liegen er niet om. Daar staat wel tegenover dat de whisky eerder duur is (om en bij de 50 EUR), maar laat dat de pret niet bederven. Dit is een zoete Zweed!

Geproefd door Mark Dermul op 12-10-2010

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)