Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 23 Year Old 1996/2020, Refill Hogshead #1372, 242 bts
Kleur: goud
ABV: 50.4%

Trifecta

Toen ik de aankondiging las dat The Whisky Jury met een nieuwe botteling op de markt kwam – een Ben Nevis 1996 – dacht ik even dat het een foutje was. Want ik had toch nog maar net twee Ben Nevis van The Whisky Jury geproefd? Zowel zijn 23-jarige uit 1995 als zijn 23-jarige uit 1996 waren geweldig, maar Joeri was blijkbaar nog niet klaar met Ben Nevis. Geen fout, wel een derde vat en net als zijn voorganger een refill hogshead uit 1996. U begrijpt dat de verwachtingen bijgevolg weer hooggespannen zullen zijn!

Ja, die neus is er weer boenk op, hé. Lekker waxy op abrikozen en ananas, groene banaan en amandelspijs. Zilverpoets. Tikkeltje snoeperig, net als zijn voorgangers, maar iets minder mineraal, maar tevens iets meer herbaal. Zonder enige twijfel een uitstekende neus!

Op smaak is hij snoeperig zoet (Superman-logo, wel toepasselijk) en zacht gepeperd. Heerlijke agrum met papaya en hints van ananas. Gaat lekker de tropische toer op, perfect passend bij het seizoen. Nu iets meer kiezels op het strand en een heerlijke bitterheid van het hout. Perfecte balans en prima sterkte. Water toevoegen? Ik ben toch niet gek?

De afdronk is gezellig warm van de peper, bitterzoet als van roze pompelmoes en limoen.

Zo scoor je dus een trifecta. Sterker nog: dit is de beste van de drie. Maar u raadt het al: alle flessen waren weg nog voor ze goed en wel op het schap waren verschenen. Klasse!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).