Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 23 Year Old 1996/2019, The Whisky Jury, Refill Hogshead #1315, 260 bts
Kleur: licht goud
ABV: 51.6%

Superman

Vorig jaar deed The Whisky Jury – een Belgisch bottelaar, nota bene – zijn intrede met een Ben Nevis 1995. Ondertussen is hij al aan zijn derde botteling toe (de tweede, een Caol Ila uit 1983, proef ik zodadelijk) en kijk: weer een Ben Nevis. Deze werd gestookt in 1996 en rijpte net als zijn voorganger op een refill hogshead.

Snoeperig zoete en bijzonder waxy neus op tropisch fruit. Denk ananas, perzik, banaan, gesuikerde appelsienschillen en meringue. Daaronder nog iets van kalk en kiezels. Dat had ik bij zijn vorige release ook al. Nog een fris blaadje munt en iets van kersenthee. Wie herinnert zich de zogenaamde ‘Superman-logo’ snoepjes nog met abrikozensmaak? Yup, maar dan vloeibaar en met ballen.

OMG, wat is dit lekker! Waxy, zoet fruitig, krachtig, mineraal. En ja, die Superman-logo snoepjes die ik al op de neus had, keren op smaak weer, maar dan in het kwadraat! Een mooi pepertje geeft hem wat punch, terwijl de zoete, tropische fruitigheid je smaakpapillen probleemloos verleidt. Honing geeft de boel een smeuïge twist, terwijl munt voor een frisse lift zorgt. Wat een balans!

Lange, waxy finish op munt, peper en tropische vruchten die het feest gaande houden. Een bitterzoet eindstation.

Criticasters zouden kunnen zeggen dat hij teveel lijkt op de eerste release, maar liefhebbers van geweldige malt kunnen dit alleen maar toejuichen (want die hun fles van de eerste release is natuurlijk al lang leeg). 140 EUR? Ga weg! Serieus? Aanrader!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).