Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 14 Year Old 2006/2020, Liquid Art, 105 bts
Kleur: goud
ABV: 51.7%

Zoetzilte Rook

Ik was er bij in de live-uitzending van Saint Mac toen Bert Dexters van Liquid Art in absolute avant-première deze fles voorstelde. Het duurde niet lang voordat ze arriveerde op het Whivie HQ. Deze 14-jarige Bruichladdich zit op een vatsterkte van 51.7%. Sorry, korte intro, maar ik ben er erg op gebrand deze te proeven!

Lekker zoet en prikkelend op de neus op gesuikerde (ja!) citroenschillen met boterbloempjes, een lekker zilte rand, iets van wit fruit en een hint van jonge ananas. Er is wel wat rookontwikkeling, maar verrassend discreet.

Clean en krachtig op de tong, lichtjes olieachtig, maar wederom dat heerlijke samenspel tussen zoet en zilt. Wit fruit en citrus gaan een mooie, nu toch wel openlijk grootse, rook vooraf. Speels en erg lekker.

De afdronk is zijn forté. Gewoon zalig hoe hij nazindert op de tong. Zoetzilte (dat bestaat niet, maar je begrijpt me) rook, mooie warme kruidigheid. Ik ben verkocht!

Zo’n flesje kan je bemachtigen bij een groot aantal van de Whivie-sponsors voor 130 EUR. Aanrader.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).