Distilleerderij: Caperdonich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Caperdonich 18 Year Old Peated, OB 2019, Batch CP/001
Kleur: vol goud
ABV: 48%

Speyside Kampvuur

Ik gaf enkele maanden geleden een Caperdonich tasting. Mijn gabber Benny, die zelf een groot liefhebber is van Caper, bracht zelf nog een extraatje mee om mijn tasting op te fleuren, namelijk deze 18-jarige die… geturfd is! Ja, u leest het goed. Peated Caperdonich en dan nog 18 jaar gerijpt ook.

Mocht je deze blind nosen, zou het je vergeven zijn mocht je denken dat dit Caol Ila is. Voor mij is dat alvast geen straf. Hij offreert zoete toetsen als bosbessen en gekonfijte appelsien, zachte kruiden uit de tuin en flink wat turf dat zich vertaalt naar een kampvuur. Amandelen en karamel, leder en bijna chocolade (‘bijna chocolade’, Mark, wat wil dat in godsnaam zeggen?). Het staat voor mij als een paal boven water dat er een aantal sherryvaten in de mix gegaan zijn van deze release.

De body mocht wat mij betreft wat meer zijn. Dit is licht en net niet waterachtig. Maar qua smaak zit het wel erg goed. En wederom wordt ik richting Caol Ila gestuurd. Moh, how, seg! Romige zoetigheid in de vorm van gebakken peren en appels, mandarijntjes, geroosterde amandelen met lichte bruine suiker, omhuld met iets van munt en flink wat zoete rook. Enkele aardse tonen maken midpalate hun intrede, maar het is rook en citrus dat met de aandacht gaat lopen. Een zilt randje ontbreekt niet.

De afdronk is erg mooi. Lang, zoet versus zilt, rokerig met wat assen op het sterfbed.

Atypisch, natuurlijk, maar ik kan er niet om heen: dit is heerlijk. Ik moet wel bekennen dat ik 170 EUR wat veel vind. Daarom: dankjewel, Benny, voor je gulheid. Dit is een erg leuke Caper!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).